På liv och död : historien om Micke Dubois (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
Big Bok
Medarbetare
Bodell, Niklas (medf.)
Illustrationer
foto
Dimensioner
216 x 137 x 20 mm
Vikt
380 g
SAB
Lz Dubois, Micke
ISBN
9789185499045
På liv och död : historien om Micke Dubois (inbunden)

På liv och död : historien om Micke Dubois

Inbunden, Svenska, 2006-06-01

Slutsåld

Biografi över Micke "Svullo" Dubois liv och död.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

"Alla genuint roliga människor har ett avgrundsmörker som de öser sitt exitensberättigande ur. Och de går länge och längre in det för att överleva." skrev Andres Lokko kort efter Micke Dubois självmord. Micke Dubois blev känd för sina roller som Svullo och "Den elaka polisen", och låten "För fet för ett fuck" som klättrade på topplistorna i slutet av 80-talet. Hans egenartade karaktärer påminde ofta om förvuxna treåringar, trotsigt provocerande och utmanande, pendlande mellan vredesutbrott och kärleksförklaringar, karaktärer som balanserade på kanten mellan det pinsamma och det förbjudna, vilket lockade många av oss till skratt. Men bakom succén brottades Micke med en svår ångest och depressioner som med åren blev allt djupare och slutligen ledde till att han tog sitt liv i ett cykelförråd i slutet av 2005.

Gitte Nilsson som under tio år var Mickes livskamrat berättar öppenhjärtat i boken På liv och död om deras relation och Mickes sjukdom. Det är en berättelse om pendlar mellan livets ljusa och kärleksfulla stunder och avgrundsdjupa inblickar i ångestens innersta väsen. Det är ingen smickrande, tillrättalagd version av Micke Dubois liv, utan en den nakna sanningen om hur en svår depression kan bryta ner en människa totalt. Samtidigt är det också en debattbok: Hur fungerar egentligen den svenska psykvården? Hur kunde det komma sig att Micke skickades hem från psyket trots att läkarna visste att han hade planer på att ta livet av sig? I Sverige dör tre gånger fler människor av självmord än i trafikolyckor. Inom trafiken har man under många år talat om en nollvision när det gäller antalet döda. Man undrar när samma vision ska dyka upp inom psykiatrin.

På liv och död är en mycket läsvärd och engagerade bok, inte bara för att den handlar om en av vår tids mest säregna komiker, utan också för att den på ett så öppenhjärtat och rakt sätt skildrar en av vår tids folksjukdomar.

Övrig information

På natten den sista november 2005 somnade artisten, skådespelaren och småbarnspappan Micke Svullo Dubois för allra sista gången. Han tog sitt liv i ett cykelförråd - bara 46 år gammal. Ångesten blev till sist för svår. I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois. Tillsammans har de tre barn.
Gitte kände varenda skrymsle av Mickes hemlighet med depressionerna, ångesten och de förtvivlade ropen på hjälp. Tillsammans med journalisten Niklas Bodell berättar Gitte om glädjen, vreden och vanmakten. Om livet och lidandet med Den Stora Kärleken. Om människan Micke Dubois.