Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2008-09-11
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Jörgel Andersson, Maria (form)
Dimensioner
210 x 175 x 30 mm
Vikt
880 g
SAB
Ih,Ibz
ISBN
9789185507276
Svenska formrebeller : 1960- och 70-tal (inbunden)

Svenska formrebeller : 1960- och 70-tal

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2008-09-11

Slutsåld

Läs ett provkapitel här>>

"Fyrtio år senare berättar formgivarna själva om sina radikala idéer. ... Om miljötänkande och tanklös konsumtion - tankegångarna känns märkligt aktuella."
-Antik & Auktion

"En riktig pärla för alla som vill veta mer om denna banbrytande epok inom formgivningen."
-Femina

Nu kommer en uppföljare till Carolina Söderholms vackra och uppskattade Svenska formgivare! Denna gång är det 1960- och 70-talens radikala formgivning som står i fokus.

I Svenska formrebeller berättas om en period då ett formgivningsideal växte fram som speglade en ny syn på människan och samhället. Det var mönster i starka färger, unisexmode och stabila barnmöbler, ett rus av hämningslös kreativitet och handlingskraft, inte sällan förknippad med en vilja att förbättra världen.

Carolina Söderholm porträtterar här ett tiotal formgivare och designgrupper som alla är välkända namn. De var tongivande under perioden; de revolterade mot tidigare generationers traditioner och lanserade en ny, flexibel livsstil. Vi möter bland annat glaskonstnären Erik Höglund som förde Kostas glaskonst ut i världen, textildesignern Carl Johan De Geer och textilkollektivet 10-gruppen.

Svenska formrebeller bygger i stor utsträckning på intervjuer, artiklar, arkivmaterial och samlingar. Boken är rikt illustrerad, och omslaget med härlig textilkänsla pryds av De Geers mönster Draktyget. Svenska formrebeller är en lika tankeväckande som lustfylld berättelse om en färgstark period i svensk designhistoria!

Carolina Söderholm är konstkritiker och journalist. Hon medverkar bland annat i tidskriften Populär Historia samt i Kristianstadsbladet och Sydsvenskan.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carolina Söderholm

  • Lage Lindell

    Thomas Millroth, Carolina Söderholm

    Lage Lindell (1920-1980) lyfter sig ur sin generation. Med en allt egensinnigare teckning av landskapet på Gotland och figurer utvidgade han begreppet realism till att bli något djupt personligt. Han prövade alla material, bl a akrylmålningar på l...

Bloggat om Svenska formrebeller : 1960- och 70-tal