En käftsmäll är också beröring (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
80
Utgivningsdatum
2010-12-07
Upplaga
1
Förlag
Kalla kulor förlag
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
60 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789185535774
En käftsmäll är också beröring (häftad)

En käftsmäll är också beröring

Häftad,  Svenska, 2010-12-07
129
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Dikter för riktiga män?

Den 8 december 2010 släpptes Marcus Priftis diktsamling
En käftsmäll är också beröring på Kalla Kulor Förlag. Det är en samling dikter som utforskar den moderne mannens värld, hans ouppnåeliga ideal och de motstridiga krav som ställs på honom. Det är en serie nedslag i männens speciella kulturmiljö som fyller en tidigare outnyttjad nisch.

Vår samtid är en brytningstid för manligheten. Den traditionella James Bond-manligheten utmanas allt mer av lattefarsor, surdegsmatadorer och kärleksmelankoliska Scrubs-snubbar. Samtidigt står delar av det klassiska mansidealet alltjämt i orubbat bo. Manlighet handlar fortfarande om att sträva uppåt och att vara fri och oberoende. Det är fortfarande manligt att ta till våld om det skulle krävas. Och klassiska manliga intressen som fotboll, fylleslagsmål och bilkörning håller fortfarande ställningarna mot surdegsbröden.

Trots aktualiteten är manligheten som fenomen märkligt frånvarande inom poesin. De få manliga poeter som uppmärksammar ämnet landar ofta antingen i Strindbergkomplex och Bukowski syndrom eller i ett överdrivet problematiserande, gärna med martyrisk underton. Dikter som beskriver manlighet inifrån och på ett tillgänligt sätt har lyst med sin frånvaro. Tills nu.

Kalla Kulor Förlag släpper nu en diktsamling som vill fylla det tomrummet. Samlingen med den uttrycksfulla titeln En käftsmäll är också beröring skildrar den manliga kulturens miljöer, från hockeyträningens iskalla omklädningsrum via en supporterläktare, ett gym och en topprenoverad lägenhet, ända till affärsresans ensamma hotellfrukost vid klassresans ände.

Med tydliga och ibland oväntade bilder och ett tilltal som svingar sig mellan drastisk humor och sentimental introspektion, går Marcus Priftis i närkamp med manligheten. En käftsmäll är också beröring drar fram manligheten i ljuset, småler åt kraven och idealen och ställer både frågor och saker på sin spets.

Förälskade motormän, sexualneurotiska indiepopkillar och faderliga marknadschefer, alla får plats i denna blandning av skarpsynta spaningar och personliga reflektioner med många tillfällen till igenkännande skratt, som då och då fastnar i halsen. En både allvarsam och humoristisk läsning för alla som är män och för alla som då och då känner sig som män.

Marcus Priftis debuterade tidigare i år med fotbollsromanen Gå på djupet. Han är estradpoet och flerfaldig SM-medaljör i poetry slam och har tidigare debatterat manlighet bland annat i SVT och Aftonbladet. Dessutom har han en oavslutad faktabok om mansroller längst ner i byrålådan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En käftsmäll är också beröring
  2. +
  3. Sinneskvintetten (Smaken av stål ; Synen av ljus ; Lukten av snö ; Ljudet av moln ; Beröringen av hud)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sinneskvintetten (Smaken av stål ; Synen av lju... av Pia Tafdrup (inbunden).

Köp båda 2 för 588 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marcus Priftis