Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och mycket mer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2013-05-22
Upplaga
1
Förlag
Karolinska Institutet University press
Medarbetare
Bergström, Björn (form)
Dimensioner
240 x 175 x 20 mm
Vikt
781 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789185565610
Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och mycket mer (häftad)

Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och mycket mer

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2013-05-22
232
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Har finanskrisen evolutionära orsaker? Jag vill göra ett försök att skildra människans uppkomst och hur evolutionen har gjort avtryck i våra kroppar och själar. En utgångspunkt är att vi inte är konstruktioner, vare sig gudomliga eller sociala, utan har uppkommit genom evolutionen, då generna i samspel med omgivningen långsamt förändrats, utan att det funnits eller finns någon förutbestämd riktning. I sin uppskattade bok från 2008 visar Johan Frostegård att evolutionsteorin leder till både frågor och svar som är värdefulla för den som intresserar sig för vilka vi är och hur våra samhällen utvecklats. I den här reviderade och utvidgade utgåvan av sin bok låter han evolutionsteorin kasta ett oväntat ljus över kroppen, sjukdomar, vårt beteende, ekonomin och vårt sätt att leva. Det finns goda skäl för såväl humanister, samhällsvetare, ekonomer som medicinare med öppna sinnen att läsa mer om evolutionen och det naturliga urvalet. Johan Frostegård är född 1959 och har växt upp i Malmö. Han utbildade sig till läkare, disputerade 1992 och blev professor i medicin 2003 vid Karolinska Institutet. Jämte läkarutbildningen har han bland annat studerat ekonomisk historia och nationalekonomi. Han arbetar som överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset men är huvudsakligen forskare och uppfinnare inom området immunologi, åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Forskningen syftar till att utveckla ny immunologisk diagnostik och behandling av dessa sjukdomar. Han är även verksam som skribent och har bland annat skrivit två romaner, Salomos vikarie och Älgarnas vinter (Albert Bonniers Förlag), samt Reumatism (Karolinska Institutet University Press).

Sagt om: Nästan allt om människan:
"Man citerar ofta Theodosius Dobzhanskys berömda sats: "Nothing makes sense in biology unless viewed in an evolutionary context," men medvetna tillämpningar förekommer relativt sällan. Johan Frostegårds bok är ett exempel på motsatsen. Det är ett imponerande försök att betrakta människans hela tillstånd ur evolutionär synpunkt. Man kan inte ta miste på att författaren är medicinare och biolog, men han överskrider utan minsta problem barriärer mellan den vetenskapliga och den humanistiska kulturen. Även de ibland vattentäta skotten mellan biologi och klinik lyser med sin frånvaro. Samtidigt bevaras den evolutionära kopplingen mellan vår biologi och våra sjukdomar. Det är en läsvärd och lärorik bok." Professor Georg Klein, Karolinska Institutet "Apropå intelligens: särskilt intressant är Frostegård när han resonerar kring vilka frågor det inte är politiskt korrekt att forska i. Dit hör frågan om intelligensskillnader mellan folkgrupper Biologiskt betingade skillnader mellan män och kvinnor är också en het potatis: i USA fick rektorn för Harvard avgå efter att han talat om att män när det gäller intelligens är rikligare representerade än kvinnor i Gauss-kurvans båda ändar: det skulle alltså finnas fler lågt begåvade män men också fler manliga genier Men vad jag själv nu på mången skogspromenad särskilt grunnat på är en detalj i Frostegårds utläggning av begreppet "sexuell selektion" som innebär att egenskaper som det motsatta könet uppfattar som attraktiva tenderar att spridas. Hit hör påfågelstjärten men också vissa hjortars väldiga hornuppsättningar som gått över styr och mest av allt är markörer och inte funktionella redskap. Nog är det näringslivets bonusar man kommer att tänka på? Merete Mazzarella, författare och professor, Sydsvenskan "Ett imponerande försök att betrakta hela människans tillstånd" Georg Klein " En ganska måttfull debattör (och en fin stilist)" Jens Jakobsson BTJ "Johan Frostegårds resonemang är övertygande utan att vara mästrande. Han blandar elegant historiska tillbakablickar med nya forskningsrön. Boken är lättläst, trots komplexa ämnen. Ärftliga sjukdomar och dess behandling får stort utrymme, och även här får författarens eget skrå motta viss kritik." J
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och mycket mer
 2. +
 3. Evolutionen och jag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Evolutionen och jag av Johan Frostegård (inbunden).

Köp båda 2 för 475

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och mycket mer. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Rätt bra bok
  Kai Virihaur, 12 september 2017

  Har inte läst hela, men där finns mycket som är läsvärt. Uppskattar att förf. faktiskt vågar nämna hypotesen om "vattenapan", som lanserades på 1970-talet men ogillades av förståsigpåarna då den förespråkades av "fel" personer.

  Alla andra försök till förklaringar av hur vi kom att på så många punkter skilja oss från aporna bygger på föga övertygande "just så-historier".

 2. En helt suverän bok som imponerade på mig som gammal...
  Roland Sahl, 7 november 2013

  En helt suverän bok som imponerade på mig som gammal läkare. Vittnar om en beläsenhet som minst sagt imponerar och en fulländad stilist. En bok jag kommer att rekommendera många av mina kollegor att ta del av.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Nästan allt om människan : evolutionen, g...