Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av funktionalismen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2016-02-12
Upplaga
1
Förlag
Balkong Förlag
Medarbetare
Hjorth, Michel (form) / Alfvén, Gösta (foto)
Dimensioner
230 x 215 x 23 mm
Vikt
873 g
ISBN
9789185581962
Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av funktionalismen (inbunden)

Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av funktionalismen

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-02-12
289
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hur kan vi skapa attraktiva, gröna, levande och hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv är frågor som blivit allt viktigare. Dagens samhälle är starkt påverkad av 1900-talets omvälvande stadsplaner. Denna bok skildrar hur det gick till då den moderna staden skapades i Sverige. En viktig idékälla var den schweizisk- franske arkitekten Le Corbusier. Boken problematiserar hans och svenska efterföljares tankegångar om arkitektur den så kallade funktionalismen och hur det ledde till omfattande rivningar av gamla stadskärnor och massproduktion av miljonprogrammet. Boken belyser också kvalitéer i arkitekturen som föregick modernismen, som vi kan dra lärdom av då vi bygger nytt. Funktionalismen lovade välfungerande, hälsosamma städer. Men som boken visar, så infriades inte dessa löften. Författaren försöker också ge en del svar på frågan om hur vi bygger attraktiva, hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv. Gösta Alfvén är läkare och docent med stress hos barn som forskningsområde. Han har under en lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar människor, dess hälsa och emotioner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av funktionalismen
  2. +
  3. När Sverige blev modernt : Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930

De som köpt den här boken har ofta också köpt När Sverige blev modernt : Gregor Paulsson, Vac... av Per I Gedin (häftad).

Köp båda 2 för 519 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av funktionalismen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En mycket viktig bok
    Otto von Bismarck, 30 mars 2016

    Denna bok tar fram en annan sida av funkisen, den stil som sade sig vara både modern och hälsobringande med anpassade funktionella bostäder och kontor. Boken visar att funkisen inte bara bara fascistiska rötter utan även att den skapar ohälsa när den genomfördes i stor skala, inte minst i i samband med miljonprogrammet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gösta Alfvén

Bloggat om Ohälsosam Arkitektur : en annan sida av f...