På Fredens Slagfält (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2018-02-26
Upplaga
1
Förlag
Fredsbasker Förlaget
Originaltitel
På Fredens Slagfält
Medarbetare
Andersson, Roland (form)
Dimensioner
15 x 215 x 140 mm
Vikt
405 g
SAB
Obfaa
ISBN
9789185609130
På Fredens Slagfält (inbunden)

På Fredens Slagfält

Inbunden Svenska, 2018-02-26

Slutsåld

I boken PÅ FREDENS SLAGFÄLT uppehåller sig Bror Richard Svärd vid sina många och åter- kommande FN-engagemang. Den mest händelserika och ingående delen återfinns i ka- pitlet Kongo i mitt minnes lins. Här skildras hur svensk trupp åren 1960-64 för första gången på 150 år dras in i ett fullskaligt krig - där 19 svenska FN-soldater stupar.

Den svenska FN-insatsen i Kongo satte djupa mentala spår hos en del soldater. Bror belyser detta på ett ömt och varsamt sätt. Han skriver också om den totala bristen på debriefing efter soldaternas återkomst till vardagen i Sverige och den allmänt, under många års tid rådande oförståelsen för fredsuppdragets svårighet och komplexitet. Bror blev då under årtionden en stark sammanhållande kraft som sekreterare i föreningen FN-veteranerna Kongo. Där bidrog han främst publicistiskt, i högsta grad till föreningens framgångar i dess strävan att ge allmänheten en balanserad bild av det svenska Kongo-engagemanget.

Bror verkade under ett par år med placering i Jerusalem inom UNTSO, i rollen som "Field Service Security Officer." Han deltog en tid i FN:s civila polisstyrka på Cypern, likaså i expertuppdrag inom flyktingfrågor i Thailand och som valövervakare i Sydafri- kas demokratiseringsprocess. Allt detta har sin plats i Brors berättelser i form av ögon- blicksskildringar och dagboksanteckningar.

Personligheter och händelser alltsedan Suezkrisens dagar 1956 till idag, passerar revy i svärdsligt målande bilder - av en man med stor integritet, som varmt delar världs- samfundets humanistiska värden och värderingar.

Den pensionerade kriminalkommissarien vid Rikspolisstyrelsen och Säkerhetspolisen, Bror Richard Svärd, är även en återkommande skribent i olika publikationer, såsom Kvällsstunden och Fredsbaskern - högst sannolikt ett uttryck för den journalistiska tonårsdrömmen.

Bror verkade under ett par år med placering i Jerusalem inom UNTSO, i rollen som "Field Service Security Officer." Han deltog en tid i FN:s civila polisstyrka på Cypern, likaså i expertuppdrag inom flyktingfrågor i Thailand och som valövervakare i Sydafrikas demokratiseringsprocess. Allt detta har sin plats i Brors berättelser.

Personligheter och händelser alltsedan Suezkrisens dagar 1956 till idag, passerar revy i svärdsligt målande bilder - av en man med stor integritet, som varmt delar världssamfundets humanistiska värden och värderingar.

Den pensionerade kriminalkommissarien vid Rikspolisstyrelsen och Säkerhetspolisen, Bror Richard Svärd, är även en återkommande skribent i olika publikationer, såsom Kvällstunden och Fredsbaskern - högst sannolikt ett uttryck för en journalistisk tonårsdröm.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »