Sorgens olika ansikten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2009-10-09
Upplaga
2
Förlag
Columbus Förlag
Medarbetare
Nyström, Ann (form)
Dimensioner
203 x 155 x 20 mm
Vikt
430 g
SAB
Dokc
ISBN
9789185617128
Sorgens olika ansikten (inbunden)

Sorgens olika ansikten

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2009-10-09
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Sorgens olika ansikten 2a upplagan

Utökad upplaga. Författarens Ann-Kristin Lundmark berättar:

Sorgens olika ansikten utkom första gången 2007. Skälet till att den blev skriven var min övertygelse om vikten av att höja kunskapsnivån om sorg och vad som kan hjälpa människor som sörjer så att vi bättre ska kunna ta hand om sörjande i fortsättningen.

I den andra upplagan har jag försökt fundera kring om det redan går att se några synbara förändringar. Är det bättre för människor med sorg i Sverige idag än vad det var för två år sedan? Svaret på denna fråga är både ja och nej.
En klar försämring som drabbat många i vårt land är de nya sjukreglerna som riksdagen beslutade om 2008. När det värsta händer är ett behov av ett gott omhändertagande mycket stort och det gäller inte minst från sjukvården, försäkringskassan och arbetsgivare. Numera är det mycket svårt att bli sjukskriven även för den som förlorat barn, en livskamrat eller till och med flera familjemedlemmar. Sorg är ingen sjukdom men skapar tillstånd av funktionshinder i vårt dagliga liv och om sörjande måste trycka ner sin sorg finns stor risk för att de blir sjuka och arbetsoförmögna under lång tid.

Något mycket positivt presenterades däremot samma år då den parlamentariska kommitté som sett över den nuvarande pliktlagen överlämnade sitt förslag. Detta förslag går ut på att när den allmänna värnplikten slopas, bör den ersättas av en krisutbildning för alla ungdomar, män och kvinnor. Utbildningen föreslås vara mellan en till tre månader. Kommittén anser att det finns en handfallenhet inför olyckor och katastrofer och man säger att det behövs kunskaper hos alla för att rätt kunna agera.
Ett annat tecken på att vi börjar förstå vikten av att människor med sorg ska kunna erbjudas snabb och kvalificerat hjälp är att sorgmottagningen FörSorg startat sin verksamhet i Stockholm 2009. Det är ett resurscentrum för barn och vuxna i sorg. Nu är det bara att hoppas att flera följer detta initiativ och att liknande mottagningar inom en snar framtid kommer att finnas i hela landet.

I den andra upplagan finns förändringar som jag anser förbättrar bokens innehåll ytterligare. Det är förtydliganden och tillägg i samtliga kapitel. Internets användningsområden för sörjande utökas bland annat med en rasande fart och om detta kan man läsa mera om i sista kapitlet. Jag presenterar även nya böcker och filmer. Sedan november månad 2008 har jag deltagit i en expertpanel i Dagens Nyheters webbupplaga. Tidningens läsare kan ställa frågor till mig som rör olika sorters kriser och sorger. En del av dessa frågor finns med i slutet av denna bok under rubriken Frågor och svar.

Under dessa år har jag regelbundet varit ute i landet och föreläst och fått möjlighet att träffa många människor som är intresserade av att bidra till att förbättra för alla som någon gång drabbas av sorg. Dessa möten har gjort mig övertygad om att en förändringsprocess startat och att det finns en önskan hos många i vårt land att lära och förändra vårt samhälle och sitt eget förhållningssätt för att bättre kunna hantera de här viktiga frågorna.

Det här är en viktig bok för oss alla. För den närmast sörjande, för arbetskamraten, grannen och för yrkesfolk som arbetar i sorg och kris. Här berättas om sorgens uttryck via erfarenhet och väl valda citat från litteratur och film Här ges handfasta råd till den drabbade och omgivningen, med stor försiktighet eftersom den personliga sorgen aldrig kan bli allmängiltig eller generell, men de flesta kommer att känna igen sig. Lena Nilsson, journalist på tidningen LEVA, om första upplagan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sorgens olika ansikten
  2. +
  3. Ta dig tid att sörja

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ta dig tid att sörja av Karen Katafiasz (inbunden).

Köp båda 2 för 306 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sorgens olika ansikten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En som sörger bortgång av en mycket älskad make
    Ludmila , 2 oktober 2014

    En vän rekommenderade boken till mig efter att min man gick bort. Jag har inte läst boken färdigt än, men den har redan gett mig stöd. Jag har också fått förklaring av en del viktiga mekanismer. Så jag skulle absolut rekommendera till människor som får gå genom samma process som jag är nu mitt i.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Sorgens olika ansikten