Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Pocketförlaget
Dimensioner
170 x 110 x 25 mm
Vikt
160 g
SAB
Hc
ISBN
9789185625437
Sommarbarn (pocket)

Sommarbarn

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket, Svenska, 2008-05-01
39
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Sommarbarn är historien om en liten flicka, Katia, som föds i Prag 1964. När hon är fyra år gammal ockuperar Sovjetmakten hennes hemland. Pappan i familjen kämpar mot den nya regimen. Han blir snart kommunismens fiende. Familjen förföljs och 1973 tvingas de lämna landet. Det blir ett smärtsamt uppbrott. Från den älskade farmodern, från släkten, från en tillvaro Katia känner sig hemma i. Flykten går genom ett snötäckt Tjeckoslovakien. Så småningom kommer de till Sverige. Hon vet att de aldrig får återvända. Men det tar tid innan insikten sjunker in.

Mötet med det nya landet blir allt annat än lätt. Familjen kommer till ett Sverige i 70-talsskrud, generöst från socialtjänstens sida, mindre gästvänligt i mellanstadieskolan där Katia börjar. Det blir en kamp för att skapa sig en ny identitet. De vuxna kan vara skrämmande. Men hårdast är det bland barnen. När Katia så erbjuds en plats hos en svensk familj som "sommarbarn" ar hennes föräldrar tacksamt emot erbjudandet. Katia ska få en chans att bli svensk på riktigt. Här finns en möjlighet att lära känna det nya landet inifrån. Att anpassa sig är dock inte alltid enkelt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sommarbarn
 2. +
 3. Anhörig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Anhörig av Katerina Janouch (pocket).

Köp båda 2 för 77

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Sommarbarn. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd barndomsskildring från öst till väst. Det...
  Anni, 19 augusti 2013

  Läsvärd barndomsskildring från öst till väst.

  Det är mycket fascinerande att få ta del av hur fundamentalt annorlunda de som är uppväxta i öst tänker och resonerar jämfört med oss som vuxit upp i väst. Genom att få följa Katerina Janouch resa från öst till väst och få en inblick i hur denna uppväxt präglat henne, får man en förklaring till den kvinnorollsfientliga inställning som så tydligt framträder i hennes skönlitterära produktion. Här framgår tydligt vilka ideal som präglat Kate... Läs hela recensionen

 2. välskriven
  maek, 24 juli 2008

  Mycket bra bok...

 3. Mycket läsvärd!
  Lena, 21 maj 2008

  Det här är första boken jag har läst av Katerina Janouch och jag blev glatt överraskad! Hennes skildring av sin barndom är både intressant och gripande. Katerina beskriver hur det är att hamna i ingenmansland när man så gärna vill höra till. Att som barn inte förstå styrkan i att ha en annan kultur i botten. Jag känner starkt för den lilla flickan! Läs boken!

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Sommarbarn