Gud vill att du ska dö (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
En sann historia
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2008-04-01
Upplaga
1
Förlag
Efron & Dotter
Dimensioner
215 x 145 x 30 mm
Vikt
440 g
SAB
Lz Lager, Mitra H
ISBN
9789185653133
Gud vill att du ska dö (inbunden)

Gud vill att du ska dö

Inbunden Svenska, 2008-04-01

Slutsåld

Läs ett provkapitel här>>

"Det första slaget som träffade min fotsula gjorde så ont att jag reste mig upp för att fly. Två män tog tag i mig och band fast mig så att jag inte kunde röra mig. Kabelslag träffade mina fötter, vader och lår."

Mitra är 17 år och aktiv i motståndsrörelsen mot ayatolla Khomeini. Hon hamnar i Hizbollahs fängelse där tortyr och avrättningar är en del av vardagen. Även utanför fängelsets murar lever hon i ständig skräck att avslöjas som motståndare. Den som är mot ayatollan är Guds fiende och förtjänar att dö.

Gud vill att du ska dö är en sann historia om att leva i en fundamentalistisk diktatur där hederskulturen styr, men också om kraften att göra motstånd och tänka själv. Mitra lyckades fly från Iran och lever numera i Sverige.

Mitra Lager föddes i Iran 1964 och var motståndare till ayatolla Khomeini i början av 1980-talet, vilket ledde till att hon fängslades och levde under dödshot. Idag bor hon i Göteborg tillsammans med sin man och jobbar som biomedicinsk analytiker. Mitra är engagerad i Feministiskt initiativ och Humanisterna och skriver för Avaye-Zan (Womens voice), en tidskrift för exil-iranier som sprids över hela världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

Vi lever ett skyddat liv I Sverige. Det är väl ingen direkt nyhet för mig eller för någon annan, men efter att ha läst boken Gud vill att du ska dö finns det inte längre någon tvekan. Vi lever också i ett väldigt jämlikt samhälle även om många ibland vill hävda motsatsen. Det inser man åtminstone efter att ha läst den här boken.

Huvudpersonen Mitra beskriver sitt liv som aktivist i Iran under sin skoltid och åren som följer. Mitra har upplevt mer fasor under några få levnadsår än dom flesta hinner uppleva under en hel livstid.

Boken har tagit ett stort grepp om mig som läsare. Den är lätt och ledigt skriven på ett sätt som gör att man faktiskt fortsätter att läsa trots det bitvis förfärliga innehållet. Stunder av lycka och kärlek blandas med de mest fasansfulla beskrivningar av tiden i olika fängelser.

Det går inte ens att föreställa sig oron och osäkerheten när det gäller att balansera på slak lina hela tiden. Minsta ord eller felsägning kan innebära döden för huvudpersonen Mitra eller för någon vän. Att inte veta om det är sista dagen man lever. Att vara helt utlämnad till personer som tagit det som sin uppgift att tortera andra.

Boken ger en insikt i hur det är att leva i ett land av förtryck. Beskrivningen av synsättet på kvinnan i islamsk kultur gör att även ordet hedersmord får en innebörd. Det går inte att på något sätt acceptera eller att ens försöka förstå. Författaren försöker i alla fall ge en förklaring till hur man resonerar när grupptrycket är så stort att man hellre dödar sin dotter än lever med skam inför andra.

En stor del av boken beskriver hur det är att leva som ung kvinna i ett Iran under förföljelse. Jag har också fått ta del av värme, kvinnlig vänskap, betydelsen av familj och släktskap samt en hel del om Irans historia.

Jag kan varmt rekommendera fler att göra den här resan genom Mitras berättelse. Den är väl värd att bli läst.