Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
448
Utgivningsdatum
2008-04-01
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ekegren, Lars Ohlsson
Originaltitel
Bury my heart at Wounded Knee:An Indian History of the Ameri
Dimensioner
242 x 165 x 40 mm
Vikt
860 g
SAB
Kqat
ISBN
9789185703197
Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv (inbunden)

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2008-04-01

Slutsåld

Dee Browns begrav mitt hjärta vid Wounded Knee räknas som en av de stora klassiska indianskildringarna. När den först utkom 1970 väckte den stor uppmärksamhet - och bestörtning - och bidrog efter hand till att förändra synen på Nordamerikas urinvånare. För första gången skildrades i en bok som nådde en masspublik den heroiska erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv.

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee börjar med navajo indianernas långa marsch 1860 och slutar trettio år senare med massakern på siouxindianer vid Wounded Knee i Syd-Dakota. Under denna tid erövrar USA bit för bit de sista fria indianterritorierna mellan Mississippifloden och Kalifornien.

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee utkom i Sverige 1974 och var då bland annat huvudbok i Månadens Bok, men den nya svenska upplagan är den första fullständiga svenska utgåvan som utgetts. Boken är nu bl. a. utökad med över 100 sidor text och bilder som hade strukits i första utgåvan. Kulturantropologen och indiankännaren vid Uppsala universitet Mikael Kurkiala har skrivit ett nytt förord.

"Originell, betydande och till slut något som får ens hjärta att brista... omöjlig att lägga ifrån sig." New York Times

"Ett första klassens vittnesmål - storartat och lysande skrivet." The New Yorker

"Förkrossande, fruktansvärd, fängslande... när man läser denna intensiva och hjärtslitande bok undrar man vilka som egentligen var vildarna." Washington Post

"Ett fascinerande, smärtsamt dokument... illustrerat med magnifika porträtt av indianer." Wall Street Journal
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken utkom redan 1970 - idag antikverad
  Patrick V, 28 mars 2014

  Den vite fiktionsförfattaren Dee B (avliden 2002) uppdaterade aldrig "Begrav...". Och boken är ingen biografi över siouxhövdingen Sitting Bull, som man kan tro av omslagsbilden. Istället är det en mosaik, löst sammanhållen från olika delar av den amerikanska västern. Förutom att innehålla ibland grova sakfel och vara skralt översatt så är dokumentationen som helhet numera överkörd av rader av populärhistoriska amerikanska böcker i liknande ämnen. Dessutom har perspektivet - se boktiteln - fil... Läs hela recensionen

 2. De vita djälarna
  Adam Rohdin, 12 mars 2014

  Den inhemska befolkningen har i kontakten med européer i förfluten tid varit negativ. I vädersträckens alla riktningar gavs de etiketten: "De vita djävlarna". I Dee Browns bok "Begrav Mitt Hjärta vid Wounded Knee" tecknas de med levande tydlighet. Men han skildrar också en liten minoritet som är värda beteckningen människor. Dessa trampas ner av den insiktslösa flocken, som slukar allt av materiellt värde i det Nordamerikanska landet.
  Adam Rohdin

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Dee Brown