Medan revolutionen dröjde : hundra år med vänstern i Nacka (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2008-04-01
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
228 x 138 x 22 mm
Vikt
280 g
SAB
Ocgd,Oc
ISBN
9789185703203
Medan revolutionen dröjde : hundra år med vänstern i Nacka (häftad)

Medan revolutionen dröjde : hundra år med vänstern i Nacka

Häftad Svenska, 2008-04-01
153
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Medan revolutionen dröjde skildrar vänstern i Nacka och dess politiska kamp under hundra år - genom storstrejk, världskrig, partisplittringar, kalla krigsår, 68-uppsving fram till dagens borgerliga dominans.

Det storslagna visionerna om ett annat samhälle finns där från början, liksom det idoga lokala arbetet - för daghem, sjukhus och bättre kommunikationer, krav som vänstern ställde långt innan de blev populära också bland andra partier. Medan man var upptagen av att införa en socialism - som aldrig ville infinna sig - lyckades man i någon mån med något annat, mer begränsat, att hjälpa till att lindra de värsta plågorna som en ohämmad kapitalism gav upphov till.

Men det är inte bara vänstern som haft en skev syn på vänstern.

Det gäller också den politiska och polisiära ledningen i Sverige som under lång tid demoniserade, övervakade eller förföljde vänsteranhängare.

I arbetet med denna bok har Torbjörn Tännsjö fått tillgång till Säpomaterial som visar att de vardagliga trakasserierna i Nacka var mycket omfattande. Den som hade fel politisk uppfattning kunde bli av med både bostad och jobb. Inget möte var för obetydligt för att undgå spaning från Säpo. Ett slags östtysk situation präglade i detta hänseende Nacka - och förmodligen hela Sverige.

Torbjörn Tännsjö är författare, debattör och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hans senaste bok är Global Democracy: the Case for a World Government (Edinburgh University Press 2008). Torbjörn Tännsjö var med och bildade vänsterns blåsorkester i Nacka 1976.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medan revolutionen dröjde : hundra år med vänstern i Nacka
  2. +
  3. Arkivism: En handbok - Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arkivism: En handbok - Hitta, spara och organis... av Lina Thomsgård, Helene Larsson Pousette, Mia Skott, Marie Steinrund, Lisa Qviberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Torbjörn Tännsjö