Jämlikhetsanden : därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2010-01-08
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
The Spirit Level
Dimensioner
223 x 160 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Oc.01,Ohj
ISBN
9789185703401

Jämlikhetsanden : därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2010-01-08
178 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
 • Skickas inom 1-2 vardagar
  47 kr
Visa alla 1 format & utgåvor
Det har alltid funnits de som intuitivt förstått att ojämlikhet är socialt nedbrytande. Men det är först på senare år som forskare i detalj har kunnat mäta dess effekter. Den bild som då framträder är både chockerande och överraskande.

Chockerande eftersom ojämlikhetens skadeverkningar visar sig vara långt större än vad man hade kunnat föreställa sig. Ojämlikheten är en avgörande faktor bakom en rad centrala sociala och hälsorelaterade problem i rikare samhällen.

Överraskande eftersom ojämlikheten visar sig drabba inte bara de fattiga utan alla, var de än befinner sig på den sociala stegen. Även de rika får betala ett högt pris, i form av sämre hälsa och kortare liv.

I Jämlikhetsanden sammanfattar Richard Wilkinson och Kate Pickett en omfattande forskning. De visar hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt; hur länge vi lever; hur vi lyckas med våra studier; hur vanliga tonårsfödslar är; hur utbredd fetman är; hur mycket kriminalitet och våld som finns; hur stor den sociala rörligheten är, med mera.

Deras undersökning bygger på statistik från 21 rika länder - däribland Sverige - samt från USA:s delstater.

Trots den förfärande verklighet som synliggörs i Jämlikhetsanden har boken ett hoppfullt budskap. De nya banbrytande kunskaper som ges om hur våra moderna samhällen fungerar är kraftfulla verktyg som kan användas för att vända den negativa spiral av ökande samhällsproblem, misstro och social oro som präglat västvärlden i flera decennier. Budskapet är att stora sociala förbättringar går att åstadkomma - för alla grupper i hela samhället - om politiken inriktas på det mest väsentliga: att minska ojämlikheten.

OM FÖRFATTARNA

Jämlikhetsanden är en av de mest uppmärksammade politiska böckerna i Storbritannien under 2009. Richard Wilkinson har under lång tid spelat en tongivande roll i den internationella forskningen om ojämlikhet och ohälsans sociala faktorer. Han är professor emeritus vid University of Nottingham Medical School. Kate Pickett är senior lecturer vid University of York och forskare vid National Institute for Health Research.

*FRÅN MOTTAGANDET I SVERIGE*

"Sällan sträckläser man väl en faktabok full med forskning. Men den här kan man inte lägga i från sig. De brittiska forskarna fyller kapitel efter kapitel med dokumentation och siffror om hur förödande bristen på jämlikhet är för oss som individer och för våra överflödssamhällen. En verkligt visionär bok som visar att rättvisan är produktiv." (5 stjärnor av 5 möjliga) Liv Beckström i Kommunalarbetaren

"Ger ett av de mest övertygande och välargumenterade förslagen till social förbättring som jag läst på tio år." Ulrika Kärnborg i DN

"Har potential att slamdunka tillbaka jämlikheten på den globala politiska dagordningen. Jämlikhetsanden är en fascinerande bok som inte bara är obligatorisk läsning för den svenska vänstern, utan för alla som vill skapa ett humanare samhälle." Dan Josefsson i Aftonbladet

"En bok vars politiska slagkraft knappast kan undervärderas, i alla fall för en europeisk arbetarrörelse, som varit på defensiven i årtionden. Den kan nu räta på ryggen och göra politik av forskningsfynden." Petter Larsson i Helsingborgs Dagblad

"En av de mer förskräckande och samtidigt hoppingivande böcker jag läst på länge." Göran Greider i Metro

"Vänstern kan nu genom Wilkinson och Pickets bok på allvar hävda att jämlikhet inte bara är ett moraliskt värde i sig, utan också ett väldigt praktiskt verktyg i bygget av det goda samhället." Ulf Bjereld i SvD

FRÅN MOTTAGANDET I STORBRITANNIEN

"En bok med idéer stora nog att förändra vårt politiska tänkande. På en halv sida berättar den mer om den smärta som ojämlikhet leder till än vad något drama eller någon roman kan göra." Sunday on Times

"En fantastisk bok vars slutsatsen"
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jämlikhetsanden : därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En omskakande bok. Författarna beskriver klargörande...
  kea, 24 juli 2013

  En omskakande bok. Författarna beskriver klargörande och lättläst varför vi alla är betjänta av jämlikhet. Tydliga bilder och diagram gör resonemanget lätt att förstå. Jag kan verkligen uppmana var och en att läsa om varför det mer jämlika samhället är värt att efterstäva i högre grad.

 2. Alla borde läsa denna
  Anna H, 14 februari 2012

  Att djupa klyftor mellan olika samhällsgrupper inte är bra är något som de flesta intuitivt tycker, men att ojämlikhet hade betydelse på så här många områden hade du nog inte trott. Författarna lyfter också fram att ojämlikhet är skadligt för ALLA, d v s även de som befinner sig högst upp far illa av att samhället som helhet är ojämlikt. Lättläst "trots" det vetenskapliga perspektivet. Ett måste för alla samhällsintresserade.

 3. Intressant oavsett politisk färg
  Krueger, 11 augusti 2010

  Ojämlikasamhällen skapar otrygghet och på sikt ohälsa, både fysisk som psykisk.

  Genom att studera över 50 års statistik från WHO och FN (bland andra) är detta vad Wilkinson pch Pickett kommer fram till.

  Vilken typ av samhälle vill vi egentligen ha? Och även om man kan tycka att Jämlikhetsanden verkar vinklad- finns det någon som trovärdigt har slagit hål på de slutsatser som anförs?

  Jämlikhetsanden är, skulle jag vilja säga, en viktig bok för ALLA samhällsintresserade.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Jämlikhetsanden : därför är mer jämlika s...