Mentaliseringsboken (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2010-08-03
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
175 x 131 x 15 mm
Vikt
254 g
SAB
Do,Vlbdö
ISBN
9789185703456

Mentaliseringsboken

(33 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2010-08-03
227
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att mentalisera - det är att försöka se sig själv utifrån och andra människor inifrån. När man mentaliserar reflekterar man över sina egna och andras tankar och känslor. Man blir påmind om att varje människa har sitt eget perspektiv och tolkar verkligheten på sitt sätt.

Denna till synes banala förmåga är långt mer komplicerad än vad man först kan tro. En omfattande forskning har visat att vår förmåga att mentalisera har en avgörande betydelse för oss. Den påverkar i hög grad hur vi mår psykiskt och fysiskt. Den är grundläggande för hur våra relationer utvecklas till andra: barn, partners, arbetskamrater, vänner och släktingar.

Mentaliseringsboken är den första boken i ämnet som riktar sig till en bred allmänhet. Här presenteras på ett lättfattligt sätt de viktigaste slutsatserna i forskningen om mentalisering. Här finns en rad praktiska råd och enkla övningar som hjälper läsaren att mentalisera bättre. Boken är uppbyggd kring en rad vardagsberättelser som visar hur central förmågan att mentalisera är i våra liv - trots att begreppet ännu är okänt för många.

OM FÖRFATTAREN
Per Wallroth är fil. dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare i psykodynamisk psykoterapi. Han är den ledande företrädaren för mentalisering och mentaliseringsbaserad terapi (MBT) i Sverige. Han var med och startade det första svenska MBT-teamet 2005 och är medförfattare till boken Mentalisering: Att leka med verkligheten (Natur och Kultur, 2008).

UR BOKEN
Mentaliseringsteorin bygger på det faktum att alla människor uppfattar verkligheten på olika sätt, eftersom de har olika erfarenheter, kunskaper och intressen.

När AIK besegrar Hammarby med 21 på Råsunda så uppfattar Sören, som håller på AIK, detta på ett helt annat sätt än Petter, som håller på Hammarby. Man kan nästan undra om de ens har sett samma match. Sören tycker att det var en riktig fotbollsfest och att bästa laget vann. Petter anser att domaren favoriserade hemmalaget.

AIK:s seger påverkar inte bara vad Sören och Petter tänker utan också hur de mår. Sören tycker att det är en härlig kväll. Petter deppar över en usel avslutning på en värdelös dag. Hans arbetskamrat Pia, som är helt ointresserad av fotboll, bryr sig inte om hur det gick och har svårt att förstå varför Petter ser så sur ut på jobbet nästa morgon.

Om Pia vill förstå Petter och hans dåliga morgonhumör så måste hon ta hänsyn till att han är Hammarbysupporter och att detta färgar hans tankar och känslor. Om hon gör det så mentaliserar hon. Hon har hans tankar och känslor i åtanke.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mentaliseringsboken
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 466 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Mentaliseringsboken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Borderline
  AnBo Claes, 8 september 2023

  En utmärkt liten guide för alla mellan-mänskliga kontakter.
  I mitt fall med anhöring som drabbats av Borderline, för
  att bättre kunna hantera detta svåra läge.
  Men bra för ALLA!!

 2. Mentalisera mera!
  Maria Kristina Samuelsson, 17 november 2017

  Boken är som en fördjupning av empati! Den visar på ett tydligt sätt, genom fallbeskrivningar, hur vi bär med oss vårt inre barn genom livet. På ett lättfattligt sätt beskriver den hur våra tidiga anknytningsmönster påverkar oss resten av livet i alla våra relationer.
  Boken är ett viktigt verktyg både i min profession och privat. Den kan vara ett fint stöd genom den egna inre resan.

 3. Sånt som alla borde veta
  anna, 23 oktober 2014

  Mentaliseringsboken innehåller information som alla borde ha. Den har varit ovärderlig för mig privat, men kan lika gärna fungera givande i skolan eller i en föräldragrupp o dyl. Mycket viktiga kunskaper som hjälper en att relatera till sig själv, sina barn, sin omgivning etc.

 4. En mycket viktig och bra bok. Lättläst och riktar sig...
  Linda Nordh, 21 januari 2014

  En mycket viktig och bra bok. Lättläst och riktar sig till alla. Mängder med bra och vardagliga exempel som förtydligar. En bok som alla, framför allt föräldrar borde läsa.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Per Wallroth

 • Mentalisering : Häftad utgåva av originalutgåvan från 2008

  Göran Rydén, Per Wallroth

  Detta är den första svenska boken om mentalisering, ett begrepp som under de senaste åren rönt allt större uppmärksamhet. Mentalisering handlar om att reflektera över sina egna och andras tankar, känslor oc...