Omställningens tid : tiillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2012-01-18
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Medarbetare
Forsberg, Björn (foto)
Dimensioner
215 x 142 x 30 mm
Vikt
520 g
SAB
Uh,Qad
ISBN
9789185703623

Omställningens tid : tiillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid

(13 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2012-01-18
218
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
150 år av ekonomisk tillväxt har nått sin ände: Oljetoppen har passerat. Fiskbestånden står inför kollaps. Grundvattnet sinar. Jordbruks mark ödeläggs. Skogar överavverkas.

Så kan uppräk ningen fortsätta. Överallt hopar sig tecknen på att världs ekonomin har gått in i en resursvägg. Även finans- och skuld krisen är följder av tillväxtens slut.

Festen är över.

Men det finns en utväg: Att ställa om samhället. En utmaning lika stor som möjligheterna. Omställning handlar om någonting mer än lågenergilampor och "miljöbilar". Den är en grundläggande förändring av hela vårt sätt att leva och organisera samhället.

I Omställningens tid analyserar Björn Forsberg med stor energi och kunskap den djupa kris vår civilisation befinner sig i. Men han riktar också blicken framåt och diskuterar hur en hållbar framtid kan se ut och vilka vägar som leder dit. Han besöker platser som Detroit, Kuba, Portland, Samsø och Åredalen och upptäcker en möjlig framtid som redan har börjat byggas.

UR FÖRORDET

"Omställningsböcker på svenska är ännu en bristvara. Om vi med omställning menar systemskifte - adjö till ekonomisk tillväxt och konsumism - och utifrån detta söker visa på vägar hur människor och lokalsamhällen kan mobilisera för förändring underifrån. För medan många böcker passionerat argumenterar för att möta vår tids stora utmaningar med storslagna generalplaner frammanglade i den internationella förhandlingscirkusen, menar jag tvärtom att verklig förändring byggs från lokal nivå. Tron på omställning från gräsrotsnivå inspirerar nu även en snabbt växande global omställningsrörelse, med en agenda om att makten över utvecklingen ligger i våra egna händer." Björn Forsberg

OM FÖRFATTAREN

Björn Forsberg har under lång tid forskat om hur vi underifrån ställer om samhället. Han har tidigare givit
ut den uppmärksammade boken Tillväxtens sista dagar (Ruin 2007).

PRESSRÖSTER OM TILLVÄXTENS SISTA DAGAR

"Forsberg är en frisk polemiker, har bra på fötterna och delger läsaren många kloka tankar." Richard Warlenius i Arbetaren

"Då och då skrivs initierade böcker som med skärpa, knivskarpt intellekt och politiskt mod tar sig an problemställningar som den absoluta merparten av samhällets aktörer ryggar för." Ingvar Rönnbäck i Norrbottens-Kuriren

"Den största förtjänsten med Björn Forsbergs bok är hans närmast furiösa uppgörelse med etablerad konsensus kring tillväxtens välsignelser." Hans Månsson i Grus & Guld

"En fantastisk bok - historisk, analytisk och djupt inspirerande." Birger Schlaug
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Omställningens tid : tiillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 467 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Omställningens tid : tiillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det ingen vill tänka på
  misslagom, 22 februari 2014

  Björn Forsberg är en riktig festförstörare. Att prata om tillväxtens slut får man inte många popularitetspoäng på. Tur att han skriver så pass bra, klokt, tänkvärt, humoristiskt, ironiskt och har en så gedigen bakgrund i forskning och miljöengagemang att luta sig emot.

 2. Skönt med nån som skriver som det är, utan att vara...
  johnkommentar, 18 november 2013

  Skönt med nån som skriver som det är, utan att vara fast i tvånget att skönmåla för att hålla hoppet uppe. Läget är prekärt på många fronter och vår framtida välfärd är förmodligen hotad.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Björn Forsberg