Illa far landet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2011-01-03
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
Ill Fares the Land
Dimensioner
215 x 150 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
909.83/1,Ob,K.58,Ocg
ISBN
9789185703647
Illa far landet (inbunden)

Illa far landet

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-01-03
199
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I oktober 2009 höll Tony Judt ett föredrag om välfärdssamhällets och socialdemokratins framtid som åhörarna aldrig kommer att glömma. Det som gjorde intryck var inte bara det angelägna ämnet och talarens glöd, utan också omständigheterna.

Den tidigare så fysiskt vitale historikern satt nämligen i rullstol, förlamad från halsen och nedåt och med en stor andningsapparat för ansiktet.

Gensvaret var enormt och efteråt uppmanades Tony Judt att utveckla det han sagt till en bok. Från sin sjukbädd dikterade han sedan boken Illa far landet, en passionerad uppgörelse med det som enligt honom är kännetecknande för vår tid: materialismen och egennyttan, den okritiska beundran av marknaden, dyrkan av den privata sektorn, föraktet för den offentliga sektorn, de växande klyftorna mellan rika och fattiga, de falska föreställningarna om en gränslös tillväxt.

Men Illa far landet är också en nutidshistorisk lektion och ett konstruktivt förslag på vad som bör göras för att lösa de stora problem våra länder brottas med. Med sin skepsis mot identitetspolitik och enfrågerörelser, och med sin tro på kollektivt tänkande och en utvidgad roll för staten i samhällets organisering, utmanar Tony Judt föreställningar både till vänster och höger.

OM ILLA FAR LANDET:
"En av de mest fantastiska politiska böckerna som kommit ut på mycket länge." John Gray i Literary Review

"Årets mest diskuterade bok bland socialdemokrater ... Energin vibrerar ... en mycket läsvärd bok." Katrine Kielos i DN

"I handen höll Mona Sahlin en bok, Tony Judts Ill fares the land. Vänsterintellektuella över hela världen har gått i spinn av entusiasm. Nu ska Sahlin äntligen få tid att läsa en bok. Och begrunda sitt partis framtid." Peter Kadhammar i Aftonbladet 21 september 2010, två dagar efter valet

UR ILLA FAR LANDET:
Något är fullständigt fel med vårt sätt att leva idag. Under trettio år har vi gjort en dygd av strävan efter materiell egennytta. Och just
denna strävan utgör faktiskt numera det enda som återstår av vår känsla för kollektiva mål. Vi vet vad saker och ting kostar men vi har
ingen aning om vad de är värda. Vi frågar oss inte längre om domslut eller lagar är bra. Är de rättvisa? Är de befogade? Är de rättmätiga?
Bidrar de till att skapa ett bättre samhälle eller en bättre värld? Detta var förr de stora politiska frågorna, även om man inte kunde förvänta sig
några enkla svar. Vi måste lära oss att ställa dem på nytt.

OM TONY JUDT
Tony Judt (1948-2010) föddes i London och utbildades vid King's College i Cambridge och École Normale Supérieure i Paris. Han undervisade vid Cambridge, Oxford, Berkeley och New York University, där han ledde Remarque Institute, ett centrum för Europastudier som grundades av honom. Under sin levnad utgav Tony Judt tretton böcker, bland annat Postwar: A History of Europe Since 1945 som nominerades till Pulitzerpriset. Han medverkade regelbundet i New York Review of Books, London Review of Books och New York Times. År 2007 belönades han med Hannah Arendt Prize och år 2009 med Orwell Prize.

Samtidigt med denna bok utger Karneval Tony Judts memoarbok Minneshärbärget.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Illa far landet
  2. +
  3. Riggat : hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Riggat : hur tron på meritokratin minskar chans... av Petter Larsson (inbunden).

Köp båda 2 för 380 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Illa far landet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Nyliberalismen dödförklarad?
    Thomas Tael, 6 oktober 2015

    Boken borde vara obligatorisk läsning för alla ny- och gammelliberaler samt socialdemokrater, som hoppas på en ny storhetstid. Även det nya arbetarpartiet kan lära sig en hel del.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Tony Judt