Skälby Kungsgård (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2011-11-28
Upplaga
1
Förlag
Sivart Förlag
Medarbetare
Mossberg, Ellinor (form)
Dimensioner
240 x 185 x 23 mm
Vikt
648 g
SAB
Lz Magnell, Gitta
ISBN
9789185705580
Skälby Kungsgård (inbunden)

Skälby Kungsgård

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2011-11-28
226
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Herrgården Skälby Kungsgård ligger i Kalmar på historiska marker av domarringar och gravar från äldre järnåldern. När Gitta Magnell och hennes fyra syskon växte upp här fanns denna miljö fortfarande kvar. Men i början av 1960-talet förändrades allt. Då behövde politiker och byggherrar markerna till nya hus för det ständigt växande Kalmar.

I sina barndomsminnen återskapar Gitta Magnell de paradisiska hagar och ängar som aldrig fick chansen att bestå.

Vår mot inpräntade noga i oss barn att vi bara var en helt vanlug borgerlig familj. Hon ville inte att vi skulle få för oss att vi var något särskilt för att vi bodde i ett förnämt herrgårdshus som varit bostad åt en rad ståthållare, landshövdingar och krigsherrar.

Men det var förstås något alldeles särskilt att växa upp på Skälby Kungsgård. Vi levde där ända tills gården avvecklades i mitten av 60-talet.

Gården har en intressant historia med anor från medeltid. På 1500-talet var gården Gustav Vasas personliga egendom. Den förvaltades av en fogde men bönderna i trakten gjorde uppror mot det stränga fogdeväldet och Dackefejderna sägs ha utspelat sig i hagarna runt gården.

Fram till 1965 tillhörde hagarna, ängarna och åkrarna runt Kalmar det gamla godset. Vid det stora industriområdet Hansa City bredde lerjordar ut sig som var bland de bördigaste i Europa. Det krävdes kostsamma pålningara för att bygga här, eftersom marken består av urgammal sjöbotten.

Idag ligger Skälby Kungsgård omsluten av motorvägar och rondeller. Turisterna som susar förbi här på E22:an lägger kanske lägger märke till det stora herrgårdshuset, som syns till höger alldeles vid uppfarten till Ölandsbron. Det var vitt på vår tid men är idag gråmålat. Några faluröda lador och en väldig ladugård med skylten LOGDANS syns ochså. Byggnaderna används numera av olika föreningar och gården är en 4H-gård, ett omtyckt utflyktsmål för kalmarborna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skälby Kungsgård
 2. +
 3. 1918 : året då Sverige blev Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt 1918 : året då Sverige blev Sverige av Per T Ohlsson (inbunden).

Köp båda 2 för 415

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skälby Kungsgård. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fin bok för alla med intresse av äldre tider och...
  marjahosk.blogspot.se, 16 september 2013

  Fin bok för alla med intresse av äldre tider och barndomsskildringar. Levande och lättläst. Ett måste för alla i Kalmartrakten!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gitta Magnell

 • Teo och jag

  Gitta Magnell

  Tiden stod stilla den natten Teo föddes. Stora vita snöflingor seglade ner från himlen. Det var en gudomlig baby Så börjar boken Teo och jag. Det är en personlig och utlämnande skildring av ett annorlunda barn i en annorlunda familj, skriven ur en...

 • Lusidor

  Gitta Magnell

  Namnet Lucidor betyder ljusbringare och är släkt med Lucifer, ljusets ängel eller den fallna ängeln som störtar från himlen ned till jorden. Det är en bild som ursprungligen kommer från Johannes uppenbarelse, de metaforer eller symboliska bilder s...

Bloggat om Skälby Kungsgård