Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
665
Utgivningsdatum
2015-01-09
Upplaga
1
Förlag
Sivart Förlag
Medarbetare
Ring, Torbjörn (form)
Dimensioner
230 x 163 x 40 mm
Vikt
1316 g
SAB
Lz,Vefd
ISBN
9789185705795
Ett spegelvänt exempel : självbiografi om kampen att överleva en stroke i tonåren (inbunden)

Ett spegelvänt exempel : självbiografi om kampen att överleva en stroke i tonåren

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-01-09
229
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Författarens alias Linnéa hamnar i jobbigt utanförskap mitt under högstadietiden. Hon blir förälskad i en något äldre kille. Som de flesta tjejer i den situationen fick hon p-piller. I hennes fall utan någon som helst utredning om ärftlig proppbildning som gör det livsfarligt att ta p-piller.

Sexton år gammal fick hon en svår stroke som förlamade vänstra kroppshalvan.

Är sjukvården och andra aktörer rustade att ta hand om ett barn med stroke och dess svåra rehab? Inte i Linnéas fall. Hon lever ständigt med destruktiva, negativa tankar och beteenden, alkohol- och sexmissbruk.

Stroke drabbar ungefär 30 000 individer varje år i Sverige. Av dessa är cirka 40% i arbetsför ålder. Det är emellertid ovanligt att få stroke i tonåren. Den person som vi får följa i denna intressanta och läsvärda bok är endast sexton år gammal när hon insjuknar. Det centrala nervsystemet är synnerligen komplext vilket bland annat innebär att symtom kan variera och upplevas annorlunda hos olika individer, inte minst de kognitiva uttrycken.

Författaren beskriver på ett modigt och ovanligt öppet sätt sina problem. Att det finns speciella behov för tonåringar under rehabiliteringsprocessen blir uppenbart när man läser boken och det gör den till ett bra utbildningsmaterial för de som arbetar med detta.

Boken rekommenderas även till organisationsansvariga för vården liksom strokedrabbade och deras anhöriga för ökad insikt om möjligheten till och vikten av en fullgod rehabilitering.

Docent Magnus Edner, leg. läkare Karolinska Institutet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett spegelvänt exempel : självbiografi om kampen att överleva en stroke i tonåren
  2. +
  3. Att förlora pappa : stroke med personlighetsförändring

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att förlora pappa : stroke med personlighetsför... av Eva Nordenstam (mp3-skiva).

Köp båda 2 för 387 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ett spegelvänt exempel : självbiografi om kampen att överleva en stroke i tonåren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk begåvning!
    Anneli Druve, 14 februari 2015

    Vilken tjej...Jessica Thåström...som skrivit boken! Bitvis en väldigt svart berättelse, sej själv utlämnande, otroligt modigt. Efterorden i boken blir som en befrielse efter timmar i Jessicas/Linneas strokevärld-berättelse. Och som hon målar...! En multibegåvning är hon!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jessica Thåström

Bloggat om Ett spegelvänt exempel : självbiografi om...