Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2010-09-16
Upplaga
1
Förlag
X Publishing
Medarbetare
Söderlind, Alma (form)
Dimensioner
190 x 130 x 13 mm
Vikt
280 g
SAB
uHc
ISBN
9789185763115

Oppositionspartiet

(2 röster)
Häftad, Svenska, 2010-09-16

Slutsåld

Får vi lov att presentera Saga?

Det är 60-tal i Stockholm och Saga äter hellre potatisbakelser på konditoriet än deltar i gymnastiklektionerna. Saga är en sådandärbegåvad som inte behöver anstränga sig för att få högsta betyg. I stället kämpar hon för att hitta sin plats bland jippande typer, jätteerotiker och andeseanser - och för att inte bli en del av den Grå Massan.

Men sånt kan få konsekvenser - det är den förargade omgivningen som ger Saga och hennes vänner - amazonerna - namnet Oppositionspartiet.

"Jag tycker om ert sätt att skriva, flygande, fladdrande, fullt av barocka infall och snabba associationer, med genomklyftiga formuleringar på varenda sida och med en humor som jag vill påstå är ovanlig i "vårt avlånga land".
[...] Vet ni ett ställe i Oppositionspartiet som gjorde mig nästan tårögd av fröjd? Episoden när ni skildrar hur Saga känner det när hon cyklar den där vårkvällen. Voj, voj, vad ni kan skriva!"

Så skrev Rabén & Sjögren-redaktören Astrid Lindgren i sitt utlåtande på Gun-Britt Sundströms manus Oppositionspartiet. Året var 1967 och Sundström bara 22 år. Nio år senare fick hon sitt stora genombrott med Maken (1976), klassikern vars embryo för övrigt redan antyds i Oppositionspartiet, genom Sundströms alter ego sagas bestämda uppfattning om kärlek och äktenskap.

Nyutgåvan av Oppositionspartiet innehåller ett efterord av Annina Rabe.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Oppositionspartiet