Doktor Glas (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hjalmar Söderbergs samlade skr (del 7)
Antal sidor
455
Utgivningsdatum
2014-12-09
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Holmbäck, Bure (red.) / Sahlin, Björn (red.) / Sjöstrand, Nils O. (red.) / Johansson, Eva Lena (form)
Dimensioner
215 x 140 x 37 mm
Vikt
767 g
SAB
Hc
ISBN
9789185801404
Doktor Glas (inbunden)

Doktor Glas

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-12-09
191
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
"Jag har aldrig sett en sådan sommar. Rötmånadshetta sedan i mitten av maj. Hela dagen står ett tjockt töcken av damm alldeles stilla över gatorna och torgen".
Så inleds Hjalmar Söderbergs mest kända och internationellt mest spridda roman, Doktor Glas, från 1905. Några meningar längre ner: "Jag går gatan ner i sakta mak, träffar emellanåt en bekant och står och pratar en stund i ett gathörn. Men varför skall jag jämt möta pastor Gregorius?" Där börjar det bittra kärleksdrama som med sommar-Stockholm som fond kommer att driva bokens berättare, doktor Glas, långt över gränsen för hans yrkesetik.
Har man rätt att begå ett mord i kärlekens namn? Kan pastor Gregorius, som plågar sin hustru kvinnan som Glas älskar på avstånd anses vara en tyrann som förtjänar att dö? Ingen annan bok av Söderberg har blivit lika omstridd och omdebatterad. Ända in i våra dagar fortsätter den att fascinera i kraft av de frågor den väcker, och två framstående svenska författare har valt att skriva parafraser på berättelsen.
Liksom Söderbergs övriga prosaverk, bjuder Doktor Glas på ett utsökt stämningsmåleri och lika skarpsynta som illusionslösa iakttagelser av mänskligt beteende. Romanen är också ett existentiellt drama av yppersta klass och förtjänar sin ställning som en av den svenska litteraturens stora klassiker.

Med de två volymerna Den allvarsamma leken och Förvillelser inledde Lind & Co vintern 2012 en ambitiös utgivning av Hjalmar Söderbergs samlade verk. Senare samma år kom Martin Bircks ungdom ut. För första gången kommer nu hela Söderbergs författarskap att presenteras, vederhäftigt kommenterat och med generösa noter. Det är ett drömprojekt både för förlaget och för de många läsare som här inte bara kan återfinna alla de välbekanta mästerverken utan också får möjlighet att upptäcka texter som aldrig inkluderats i tidigare samlingsutgåvor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Doktor Glas
  2. +
  3. Litteratur och litteratörer 1 : Litteraturkritik : samlade skrifter 11

De som köpt den här boken har ofta också köpt Litteratur och litteratörer 1 : Litteraturkriti... av Hjalmar Söderberg (inbunden).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Doktor Glas. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Högaktuell författare som föddes för 150 år sedan
    Agneta Lindvall, 20 juli 2019

    En fantastisk, högaktuell och modern bok av en fantastiskt bra författare. Söderberg behärskade det svenska språket till fullo. Hans språk präglas av kvickhet, djup eftertanke och intellektuell skärpa samtidigt som den är lättläst.Han kritiserade många företeelser i dåtidens Sverige, som än idag är aktuella. Han var framsynt, såg in i framtiden. Som han själv sade: "Jag har valt mina ord och menat allvar med dem".

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Doktor Glas