Den siste bonden på Tämmesboda (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2011-01-10
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Hallberg, Lars-Olof (foto)
Dimensioner
255 x 225 x 15 mm
Vikt
930 g
SAB
Qd-c,Ncbdz Tämmesboda
ISBN
9789185815425
Den siste bonden på Tämmesboda (inbunden)

Den siste bonden på Tämmesboda

(10 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden, Svenska, 2011-01-10
189
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  95
Visa alla 1 format & utgåvor
"Är du törstig?" Stig räcker spannen till fotografen Lars-Olof Hallberg. Det är Lars-Olofs första besök på Tämmesboda, den småländska arrendegården där syskonen Berit och Stig Aronsson bor sedan nästan sextio år. Hästen Rallaren har just druckit två och en halv spann, och nu är det fotografens tur - om han vill.

I ett Sverige där jordbruk alltmer kopplas samman med stordrift och EU-bidrag lever Berit och Stig enligt bondepraktikans tideräkning, utan el och rinnande vatten, men med djuren och stenarna som vänner. Fotografen Lars-Olof Hallberg har under tio år följt Berit och Stig i deras arbete - lieslåttern på ängarna och vinterkörningen i skogen, vårbruket och potatisplockningen. En och annan välförtjänt rast har han också fångat med sin kamera.

Han har med naturfotografens skarpa blick och med en stor kärlek till det gamla kulturlandskapet och dess människor dokumenterat ett jordbruk som sköts som på 1940-talet, men som genom förändrad lagstiftning och ökade krav på lönsamhet blivit omöjligt. Den siste bonden på Tämmesboda tvingas till slut sälja sin häst och skicka de fem korna till slakt. Över 300 000 svenskar har redan mött Berit och Stig i den uppmärksammade fotoutställningen "Tolfte veckan - minne av ett landskap", som visats på länsmuseer, konsthallar och bibliotek.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den siste bonden på Tämmesboda
 2. +
 3. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Den siste bonden på Tämmesboda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den siste bonden från Tämmesboda
  Gunhild Pryts, 6 april 2018

  Mycket trevlig bok med fantastiska bilder! Intressant läsning om hur livet kan vara på landsbygden. En bok man varmt kan rekommendera!

 2. En bra presentbok.
  Birgitta Enström, 31 mars 2014

  En bok att läsa för nutidens stressade människor.Otroligt vackra miljöbilder och en dokumentation hur det var att idka jordbruk när största delen av Sveriges befolkning levde på landsbygden.

 3. Min man har fått boken som en påminnelse om varifrån...
  Karin Elofsson, 21 oktober 2013

  Min man har fått boken som en påminnelse om varifrån han kommer. Det har sedan blivit 2 presentböcker, som mottagits med glada utrop: "Titta sådana hade vi hemma också". Den väcker minnen och lär den yngre generationen en del om livet förr. Rekommenderas!

 4. Finstämt och med personlig prägel berättar författaren...
  Sigvard Stålberg, 30 maj 2013

  Finstämt och med personlig prägel berättar författaren om det strävsamma och jordnära livet på ett småbruk. Lars-Olof Hallbergs foto är som vanligt av högsta klass.

 5. Väl och medkännande beskrivning av en lite udda...
  Lars Vidén, 10 april 2013

  Väl och medkännande beskrivning av en lite udda livsföring. Intressant även som faktabok med upplysningar om äldre jordbruksmetoder. Lagom mycket och intressant text. Vackra och innehållsrika bilder.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Lars-Olof Hallberg