Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2009-08-28
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Andersson, Maria Jörgel (form)
Dimensioner
230 x 215 x 16 mm
Vikt
740 g
SAB
Rd
ISBN
9789185873777
Alla spelar spel : sällskapsspelens historia (inbunden)

Alla spelar spel : sällskapsspelens historia

Inbunden Svenska, 2009-08-28

Slutsåld

Läs ett provkapitel här>>

Alla människor tycker något om sällskapsspel. Antingen så avskyr man att spela spel och berättar om mer eller mindre traumatiska upplevelser i barndomen. Eller så är det det roligaste man vet och berättar förtjust om hur man spöade sin storebror i monopol varenda jul. Oavsett vad man tycker så är sällskapsspelen en del av vår kulturhistoria och har alltid varit viktiga inslag i barns pedagogiska utveckling. Människan har i alla tider umgåtts och spelat spel. Fia med knuff är känt sedan 200-talet i Indien under namnet Pachisi och på 500-talet uppfanns schacket. Ur dessa båda brädspel har sedan sällskapsspelen utvecklats.

Sällskapspelen har sitt ursprung i Indiens och Persiens brädspel och har sedan spridits till Europa. I och med industrialiseringen på 1800-talet kunde varor massproduceras och spelen nådde fler människor. Men det stora genombrottet kom under 1900-talet och då framför allt under 1950- och 60-talen. Då, i efterkrigstidens välfärdssamhälle, fanns fritid, rätten att vara barn och pengar till leksaker och sällskapsspel. I lättsamma kåserande texter, anekdoter, citat, form och färg skriver Björn Höglund om de sällskapsspel som varit populära i Sverige under 1900-talet. Han berättar om de kända och okända personer som ligger bakom succéer som bland annat "Den försvunna diamanten", "Monopol" och "Trivial Pursuit". Han tar även upp spelproducenter, klassiker, speltrender samt spelens små finesser som till exempel låtsaspengar, tärningar och plastprylar. Allt i en härlig blandning av fakta och nostalgi!

Björn Höglund är bosatt i Göteborg. Han är utbildad gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Han arbetar sedan 1999 som frilansjournalist och har bland annat skrivit frågor till det populära teve-programmet På spåret. Han recenserar regelbundet böcker i Eskilstuna-Kuriren. Björn Höglund har författat en rad böcker, däribland en guidebok om antikt och second hand. Han har även medverkat som författare i läroböcker för gymnasiet i samhällskunskap och historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »