Det måste bero på dig, Mia! (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2015-06-15
Förlag
Bokförlaget K&R
Dimensioner
208 x 148 x 8 mm
Vikt
209 g
SAB
Lz
ISBN
9789185903467

Det måste bero på dig, Mia!

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2015-06-15
210
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken handlar om Mia som redan som barn drabbas av en komplicerad form av diabetes och hur detta påverkar henne och hela hennes familj. Detta verk är ett värdefullt inslag i sjukvårdsdebatten, gällande patientens situation i dagens sjukvård fylld av stafettläkare och bristande journalhantering. Boken är också en hjälp till de som själva går igenom ett likartat läge. Läsaren kan få stöd genom att få ta del av beskrivna erfarenheter och boken är ett värdefullt inslag i sjukvårdsdebatten, gällande patientens situation i dagens sjukvård fylld av stafettläkare och bristande journalhantering.Sen tidig ålder har Mia haft diabetes. Den gör henne känslig för infektioner och blodsockervärdena har aldrig hållit sig jämna. Mia och hennes familj kämpar för att hitta ett mönster som kan förklara problemet och hitta en lösning. Samtidigt får de kämpa mot en inkompetent sjukvåd som utelämnar viktig information i journalerna, inte tar ansvar när något går snett, kränker Mia som patient och inte ser människan bakom diagnosen. Att hon anmäler felbehandlingarna och kränkningarna gör det inte bättre, tvärtom.

Mia blir beskylld för att själv orsaka sina blodsocker svängningar för att få uppmärksamhet.
Sjukhuspersonalen säger ofta: Det måste bero på dig . Tillslut, vid 21 års ålder, när hon har blivit inskriven på psykvårdavdelningen börjar hon själv tro på det.

Familj, vänner och hennes älskade hund hjälper henne och ger henne styrka att fortsätta kämpa när allt bara är motgångar och mörker. När Mia, tillsammans med sin fästman, flyttar till en annan ort får hon äntligen en ny chans, en chans till bättre vård och ett bättre liv trots sin sjukdom.

Utdrag ur boken
Mamman var hos Mia när hennes läkare Martin kom med den goda nyheten att man hört av sig från Göteborg. Mia skulle eventuellt få komma till en specialist som hade visat intresse för att försöka hitta orsaken till varför hennes blodsocker reagerade som det gjorde.
Förhoppningsfull ringde Mia till sin pappa för att höra om han kunde tänka sig följa med ner till Göteborg när det blev dags för transport. Mias pappa har alltid ställt upp för Mia när det krisat sig och han var nu beredd att följa med Mia på de besök som man
planerade, något mamman alltid varit tacksam för då mamman också hade Mias småsyskon att tänka på. David och Mia bodde tidigare varannan vecka hos föräldrarna men nu bodde David mestadels hos mamman.

Mia blev oerhört glad för att det nu kanske fanns en möjlighet att träffa någon som skulle kunna hjälpa henne och kanske hitta en lösning. Tänk om hon kunde få slippa vårdas på sjukhus! De förberedde resan och såg till att hon hade nytvättade kläder och tog dit en res väska så att det var bara skulle vara att packa och åka. Mia fick helt plötsligt nytt hopp!
Det var ett hopp som grusades illa kvickt. Avdelningschefen, som var helt övertygad om att Mia själv rådde för sin situation, kom helt sonika in till henne ett par dagar senare när hon var på sitt rum. Han hade sagt åt henne att hon kunde glömma resan till kliniken i Göteborg. Han visste minsann att resan absolut inte skulle bli av! Samtidigt hade han sagt att hon inte skulle få någon hjälp någon annanstans, eftersom det hela berodde på henne själv! Kallt påpekade han att hon var nu så pass gammal att hon skulle flyttas över till vuxenvården på sjukhuset, så fort de ordnat en plats. Mia bröt ihop och ringde till mamman som fick slänga sig i bilen och hämta upp Olle för att så snabbt som möjligt ta dem till sjukhuset. Hon var hjärtskärande förtvivlad över avdelningsläkarens påhopp som hon upplevt som kränkande och oerhört respektlöst.

Språket
Det finns ord och förkortningar som inte är så vanliga, men de förstås genom sammanhanget. Annars är språket vardagligt och lättbegripligt.

Omdöme
Att Bomark har valt att skriva Mamman istället för Jag eller ett namn är ovanligt, men fullt begrip
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det måste bero på dig, Mia!
  2. +
  3. Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse av Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 459 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »