Järnets rike : en värmländsk världshistoria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2009-09-01
Förlag
Gullers förlag
Medarbetare
Jonson, Christer (form) / Geijerstam, Bengt af (foto)
Dimensioner
285 x 235 x 22 mm
Vikt
1100 g
SAB
Ncag,Pdba.05-c:k
ISBN
9789185957040
Järnets rike : en värmländsk världshistoria (inbunden)

Järnets rike : en värmländsk världshistoria

(2 röster)
Inbunden, Svenska, 2009-09-01

Slutsåld

Hammare dunkar. Rök från skorstenar stiger långt över trädens toppar. På skogsvägarna stretar hästar med tunga lass av malm och järn, ivrigt påhejade av de många dagkarlarna. Nere vid älven lastas pråmar som ska ta sig den långa vägen till Karlstad. Kvarnhjulen snurrar vid forsen. Överallt är människor i arbete.

Djupt inne i de värmländska skogarna läggs på 1600-talet grunden för det moderna samhällets välstånd. Under 300 år växer en kraftfull järnbruksindustri fram i ödemarken. Det är en betydelsefull tid i både Värmlands och vårt lands historia. Under en period är Sverige den största järnexportören i världen.

Vid 1800-talets slut har ny teknik utomlands konkurrerat ut det värmländska järnet. Hamrarna tystnar. I dag har skogen slutit sig igen. Mellan bruksherrgårdarna vilar nu bara ödslig vildmark.

Järnets rike tar oss tillbaka till den tidens hyttor och hamrar. Vi får möta människorna och besöka de bruksherrgårdar som utgjorde navet för de olika järnbruken. Här styrde framgångsrika släkter som Geijer, Dahlgren och Carlström. Här växte författaren Erik Gustaf Geijer upp, och här fann Selma Lagerlöf inspiration till många av sina böcker. I centrum för berättelsen står brukspatronernas liv och verksamhet. Järnets rike är ett stycke värmländsk världshistoria.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Järnets rike : en värmländsk världshistoria