Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
393
Utgivningsdatum
2016-03-03
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
559 g
ISBN
9789186021757

Drottningens juvelsmycke

(5 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2016-03-03
199
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 9 format & utgåvor
En av de stora svenska klassikerna i ny inbunden praktutgåva

Drottningens juvelsmycke är den stora svenska klassikern om androgynen. Dess huvudperson Tintomara är den svenska litteraturens Hen med stort H, queer långt före ordet uppfanns. Dessutom ett paradisbarn: en varelse bortom ont och gott.
Carl Jonas Love Almqvists mest kända roman utspelar sig mitt i händelserna kring Gustav III:s maskeradbal, under vilken kungen blir mördad (1792). Boken liknar inte något annat i litteraturen men känns också förunderligt samtida. Den träffar i ett hjärta av Sveriges historia, där konungamordet står i centrum genom dess upprepning i ett statsministermord 1986. Men framför allt, i en tid när könet håller på att implodera, visar läsningar av Tintomara på nya beteendemönster bortom könsteatern.

CARL JONAS LOVE ALMQVIST [1793 -1866] är en av svensk litteraturs mest originella författare. Såväl romantiker som realist och tidig feminist. Romanen Drottningens juvelsmycke [1834] var ett av flera Almqvist-verk som av kyrka och stat ansågs farliga för deras revolutionära potential. Almqvist var radikal och verkade aktivt för allmän rösträtt. Han slutade sitt liv i landsflykt, anklagad för giftmordförsök; något som onekligen ger extra udd åt den berömda repliken i Drottningens juvelsmycke: »Två saker äro vita: oskuld och arsenik.«
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Drottningens juvelsmycke
  2. +
  3. Det går an

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det går an av Carl Jonas Love Almqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 376 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Drottningens juvelsmycke. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Svårläst pärla!
    Anni, 27 maj 2024

    Så många olika stilar i en och samma bok. Så ålderdomlig språkdräkt, rikt kryddad med franska inslag. Så gripande öde. Så tragiskt slut. Fängslande och utmanande läsning med en fascinerande huvudperson som gäckande träder fram allt tydligare och tar allt större plats ju längre berättelsen tar oss med.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carl Jonas Love Almqvist