SCUM Manifest (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
79
Utgivningsdatum
2010-11-11
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Sara Stridsberg
Originaltitel
SCUM Manifesto
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
200 x 125 x 10 mm
Vikt
160 g
SAB
Ohj,305.3
ISBN
9789186021900

SCUM Manifest

(25 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2010-11-11
141
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
SCUM Manifest (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas från 1967 är en skoningslös diagnos över patriarkatet. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att regera universum. En vildsint och originell diagnos av patriarkatet. Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av makt, pengar och död; att få ödelägga och att få knulla. För civiliserade kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet och förstöra det manliga könet. SCUM är ett tillstånd, en attityd, ett sätt att tänka. En organisation med ett okänt antal medlemmar.

I översättning och med förord av SARA STRIDSBERG.

VALERIE SOLANAS [1936-1988] var forskare i psykologi och finansierade sina studier genom prostitution. Under sextiotalet höll hon till i utkanten av New Yorks konstliv och försökte göra sin röst hörd som författare. 1968 sköt hon Andy Warhol.

»Äntligen en skitförbannad kvinna som tillåter sig vara det, som uppfinner en så rolig grotesk sammanställning som Society for Cutting Up Men och sedan agerar ut det som är så gräsligt förbjudet i Skandinavien: Manshat.« NINA LEKANDER, EXPRESSEN

»En rasande kampsång om kvinnlig stolthet, om mannen som förvandlat världen till ett skitställe. Sara Stridsbergs förord är bara 20 sidor långt. Men det brinner, flammar som ingen annanstans i svensk litteratur just nu.« SALKA HALLSTRÖM BORNOLD, NÖJESGUIDEN

»Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser Valerie Solanas SCUM Manifest. Översättaren Sara Stridsberg har skrivit ett fullkomligt lysande förord, helt innovativt i sin direkta energi, det gör mig nästa lika lycklig som manifestet.« AASE BERG, BLM
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. SCUM Manifest
 2. +
 3. Lektioner i kemi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lektioner i kemi av Bonnie Garmus (storpocket).

Köp båda 2 för 270 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av SCUM Manifest. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Obligatorisk läsning
  Elsa, 11 maj 2018

  SCUM tänder en eld inom dig. Egentligen behöver kanske inte så mycket mer sägas. Men det ska sägas att översättningen är riktigt bra, och förordet är briljant. En text som konstant tolkas och omtolkas och jag tror det säger något om dess essens. Lägg till på läslistan!

 2. Oumbärligt manifest
  Stina Hammar, 26 februari 2016

  Helt galet ett vis, men ändå så sant - mycket mer levande, förbannad och direkt kan inte en text bli! Jag fastnade direkt och skrattade högt flera gånger redan på första sidan. Förbryllande att en så oresonlig text kan vara så uppiggande. Läs den.

 3. Radikal socialdekonstruktvistisk genusteori
  Henrik Cederquist, 31 oktober 2014

  Inte alla betraktar Valerie Solanas som en briljant genusteoretiker. En del avfärdar henne som manshatare. En del förstår inte djupet i Solanas perspektiv. En del kanske till och med blir rädda för innehållet. Men med Sara Stridsbergs kongeniala översättning, framstår såväl elegansen som dynamiken i Solanas manifest och blir bättre för varje läsning. En text att alltid ha med sig, för att påminna sig själv och andra om dess existens och dess nödvändighet. Eller bara som en tröstande röst när du inte ser ljuset i tunneln.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Valerie Solanas