Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2011-09-13
Upplaga
1
Förlag
Fri Tanke Förlag
Medarbetare
Swedén, Lisa (red.) / Stahle, Knut (form)
Dimensioner
225 x 175 x 25 mm
Vikt
840 g
SAB
Uce
ISBN
9789186061302
Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler (inbunden)

Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler

(58 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden Svenska, 2011-09-13

Slutsåld

Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.
Ond kemi är inte någon receptsamling för giftmördare och mordbrännare. I stället har de mörka aspekterna fått bilda utgångspunkt för en diskussion om vardagens kemi, ofta med ett uns kulturhistoria och inte sällan med en kärleksfull glimt i ögat. Varför luktar helvetet svavel? Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hur kan det komma sig att ett ämne som lockar flugor till lik också finns i vissa parfymer? Hur kommer det sig att en rad kända målningar faktiskt är bestrukna med pulvriserad mumie? Kan man dö av att dricka för mycket vatten?
Följ med på en spännande vandring till kemins mörka sida. Resan börjar i helvetet och slutar i himlen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En awesome bok
  Maryam Mousa, 2 maj 2015

  Boken är skriven på ett jättebra sätt att man inte kan lämna boken ifrån sig. Väldigt intressant för alla, även för icke-kemister!

 2. Wow!
  Paul C, 30 september 2014

  Kanon! Läs den! Skratta! Men du, det är sanning allt som skrivs i boken. Och nej, du behöver inte sörja däröver. Njut av varje stavelse. Det gjorde jag.

 3. En bra present.
  Bengt Holm, 24 mars 2014

  Jag har inte läst boken. Efter att ha hört Ulf E prata på TV tycke jag att den boken blir en mycket bra present till min dotter som studerar till sjuksköterska.

  Hon blev mycket glad när hon fick den och nu efteråt, lovordar hon boken.

 4. Ond kemi - en mycket underhållande sängfösare!..

  En humoristisk, kvick och makaber läsning - kort sagt en mycket rolig och intresseväckande bok! Eftersom Leif GW P rekommenderade boken i "Veckans brott" är det inte mer än logiskt att han skrivit förordet...

 5. Underbar bok!
  moonwriter (Åhus), 13 mars 2014

  Glöm tråkig kemi, läs denna bok som tar upp kemiska substanser på ett lättförståligt och intressant sätt och som "grädde på moset" får man en härlig kultuhistoria. Kan verkligen rekommendera boken.

 6. Intressant för kemister, underhållande för andra
  Göran Ö, 11 mars 2014

  Alla formler och kemiska djupdykningar är säkert mycket intressant för den som är kunnig i kemi. För oss andra är det roande. Intressant med kopplingen till vad som hänt i ett historiskt perspektiv.

 7. Lysande kemisk underhållning
  Sten Johansson, 10 mars 2014

  Boken är en fullträff både innehållsmässigt och stilistiskt. Det är inte lätt att göra det något torra kemiämnet
  fascinerande men här har författaren verkligen lyckats.
  Jag kan också varmt rekommendera uppföljaren om njutningarnas kemi.

 8. Kul, lättläst och bra bok om mycket man konfronterats...
  Thomas Mätzsch, 1 december 2013

  Kul, lättläst och bra bok om mycket man konfronterats med men inte riktigt förstått i (vardags)kemins värld. Tyvärr drar språket (eller den redaktionella bearbetningen) bitvis ner läsupplevelsen något, men som helhet är det en mycket intressant, lättläst och läsvärd bok.

 9. Intressant både ur vetenskapligt och historiskt...
  Hans-Gösta Lindfors, 1 oktober 2013

  Intressant både ur vetenskapligt och historiskt perspektiv. Boken ger många inblickar i kemins historia och ger en rad exempel på praktisk användning av kemiska substanser i både goda och onda syften. Den förklarar också på ett begripligt sätt hur gifter och droger verkar i kroppen. Den är rolig att läsa.

 10. Kemi är lite av ett hokus-pokusämne som är svårt att...
  Sten Eriksson, 15 augusti 2013

  Kemi är lite av ett hokus-pokusämne som är svårt att komma in i utan särskilt inhämtade
  grundkunskaper - alla dessa formler.
  Denna boken ger oss formlerna som en fusklapp i de fall jag vill lära mig detta, men artikeln ger mig tillräckligt med fakta för att inse "dess inneboende ondska".
  Den stora indelningen i (m, m och m") ger mig möjlighet att gå till det kapitel jag är mest intresserad av och vips så har jag sträckläst hela boken.
  En starkt bidragande orsak till 5 stjärno... Läs hela recensionen

 11. Ond kemi, Ulf Ellervik, är en trevligt skriven bok med...
  Leif Westin, 15 maj 2013

  Ond kemi, Ulf Ellervik, är en trevligt skriven bok med imponerande sakligt omfång om gifter i alla former. Texten har gjorts lagom lättläst genom att författaren växlar mellan historia och dagens kunskap. Boken bör kunna fungera som uppslagsbok för många men sträckläses antagligen mest av lärare och fackfolk. Avsnitten om stimulerande ämnen och droger är antagligen speciellt intressanta för många.

 12. Läst delar flera gånger och rekommenderat....
  Ingrid Blomberg, 14 maj 2013

  Läst delar flera gånger och rekommenderat. Naturvetenskap särskilt kemi är favoritämne sedan gymnasiet Ond kemi är spännande och lite nytt.

 13. Sträckläsning
  Anna H, 16 april 2012

  För alla som gillar populärvetenskap med lite makaber inriktning är det här en bok att riktigt krypa upp i soffan med. Du får lära dig varför vissa dofter och smaker upplevs som varma respektive kalla, vad det är för likhet mellan kattkiss och sauvignon blanc och sist men inte mist allt om gifter, kryddat med historiska mordgåtor. Ulf Ellervik kan sitt ämne, men han kan också berätta på ett medryckande vis. Dessutom är det rikligt med vackra bilder. Nästan omöjlig att släppa!

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Ulf Ellervik