Liktjuven och barberaren : hjärnforskningens otroliga historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
449
Utgivningsdatum
2015-05-20
Upplaga
1
Förlag
Fri Tanke Förlag
Översättare
Elisabeth Helms
Originaltitel
The tale of the dueling neurosurgeons : the history of the human brain as revealed by true stories of trauma, madness, and recovery
Medarbetare
Staehle, Will (form) / Persson, Richard (form)
Illustratör/Fotograf
Andrew J Brozyna
Dimensioner
235 x 165 x 25 mm
Vikt
783 g
SAB
Vfnf
ISBN
9789186061944
Liktjuven och barberaren : hjärnforskningens otroliga historia (inbunden)

Liktjuven och barberaren : hjärnforskningens otroliga historia

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-05-20
279

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Den tidigaste hjärnforskningen använde sig av en enkel metod; vänta på att olyckan är framme stroke, anfall, infektion eller hemsk skada och se hur patienten klarar sig. I många fall tycktes överlevnaden mirakulös, men besynnerlig. Forskare blev snabbt varse om de förändringar, oftast i patienternas personlighet, som inträffade då olika delar av hjärnan förstördes. Föräldrar kände knappt igen sina egna barn. Framstående och respekterade samhällsmedborgare blev patologiska lögnare. En del förlorade förmågan att tala, men kunde fortfarande sjunga.

I Liktjuven och barberaren tar Sam Kean oss med på en resa genom hjärnforskningens historia, genom berättelser om de mest häpnadsväckande neurologiska kuriositeter: fantomsmärtor, hjärnor hos siamesiska tvillingpar, virus som äter patienternas minne, blinda personer som ser med tungan. Kean väver ihop dessa berättelser med sin säregna stil och utforskar hjärnans hemliga vrår och skrymslen. Med klarsinta och mästerliga förklaringar och knivskarp humor får vi ta del av de livsöden som lade grunden för den moderna neurovetenskapen.

*Liktjuven och barberaren refererar till fallet med den franska kungen Henri II, vars öga genomborrades av en lans 1559. Henri II:s skada kom att bli en av de viktigaste fallen i hjärnforskningens historia. I hundratals år har forskare lärt mycket av trauman och sjukdomar, och dessa olyckor är fortfarande den största källan till nya upptäckter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Liktjuven och barberaren : hjärnforskningens otroliga historia
 2. +
 3. Lidande och läkedom. 1, Medicinens historia fram till 1800

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lidande och läkedom. 1, Medicinens historia fra... av Nils Uddenberg (inbunden).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Liktjuven och barberaren : hjärnforskningens otroliga historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk bok om hjärnan
  SSS, 28 september 2015

  Suverän bok för alla som är intresserade av hjärnan och varför den fungerar som den gör. Författaren inleder varje kapitel med en intressant händelse och förklarar efteråt hur detta har gått till. Trots att det handlar om vetenskaplig forskning så använder Kean ett vardagligt språk som gör texten lätt att förstå. Det är tydligt att boken är avsedd att vara begriplig även för folk som inte är vana vid universitetets fackspråk.
  Kean har med bilder på hjärnan i boken, men jag hade gärna äve... Läs hela recensionen

 2. hjärngympa
  mied, 23 juli 2015

  En riktigt bra och välskriven bok, passar både de som har kunskaper i neurologi och oss andra. Rolig är den också ibland

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Sam Kean