Kriget mot Iraks kultur (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Mötesplats Samtiden
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2011-12-15
Upplaga
1
Förlag
Alhambra
Originaltitel
Cultural Cleansing in Iraq, why Museums were looted, libraries burned and Academics murdered
Dimensioner
200 x 130 x 20 mm
Vikt
340 g
ISBN
9789186063221
Kriget mot Iraks kultur (häftad)

Kriget mot Iraks kultur

(1 röst)
Häftad Svenska, 2011-12-15
309
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Varför resulterade invasionen av Irak 2003 i en sådan kulturell förödelse och så många mord på intellektuella? Det konventionella svaret är att det var en följd av dålig planering och otursamma omständigheter i ett krig som hade till avsikt att befria irakierna. Författarna till den här boken hävdar att verkligheten är en helt annan.

De visar att invasionen syftade till att rasera den irakiska staten för att omvandla den till en västvänlig lydstat. Det kaos som uppstod efter invasionen var ingen olycklig tillfällighet utan en medveten avsikt. En situation skulle skapas så att statens själva grundvalar underminerades. Författarna redogör noggrant för ockupanternas kallhamrade overksamhet, som ledde till ödeläggelsen av en av världens äldsta bevarade kulturer. Förutom förstörandet av oskyddade museer och bibliotek dokumenteras de riktade morden på närmare 500 akademiker, de omfattande kidnappningarna och fördrivningen av tusentals läkare, jurister, konstnärer och andra intellektuella. De visar att Irak utsatts för en systematisk kulturell rensning, som varit en del av en medveten strategi för att försvaga och slutgiltigt upplösa den irakiska staten.

Detta viktiga verk vederlägger påståendet att invasionen hade för avsikt att befria ett folk med en stor medelklass, som själv skulle kunna utveckla en demokratisk kultur.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kriget mot Iraks kultur
  2. +
  3. Onämnbar kärlek : att leva som gay i Mellanöstern

De som köpt den här boken har ofta också köpt Onämnbar kärlek : att leva som gay i Mellanöstern av Brian Whitaker (inbunden).

Köp båda 2 för 688 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Bloggat om Kriget mot Iraks kultur