Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
640
Utgivningsdatum
2009-08-12
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
180 x 110 x 32 mm
Vikt
330 g
SAB
K.51
ISBN
9789186067755
Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel (pocket)

Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel

(15 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2009-08-12

Slutsåld

Första världskriget anses av många experter vara den mest omgripande historiska händelse som drabbat vår kontinent sedan romarrikets fall. Trots det är det en händelse som hamnat i minnesskugga. Stridens skönhet och sorg är en bok om hur kriget upplevdes av alla dessa människor som drabbades och som på ett eller annat sätt var medverkande i kriget. Läsaren får följa ett tjugotal verkliga men nu okända människor, bland annat en australiensisk kvinna som körde lastbil åt serbiska armén, en italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en fransk ämbetsman som aldrig såg fronten, en tysk skolflicka som växte upp med kriget vid gränsen mot öster, en sydamerikansk äventyrare som slogs som frivillig i turkiska armén, en belgisk stridspilot, en tysk infanterist, en rysk sjuksköterska, en amerikansk fältkirurg och en ungersk kavallerist.
Dessa människor upplevde kriget på olika platser och på olika vis, men de förenas av att de alla befann sig långt ned i hierarkierna och att de alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig: brev, dagböcker, memoarer. Vart och att av de korta kapitlen utgår ifrån vad en av dessa enskilda människor såg, tänkte eller gjorde en enskild dag, med början i augusti 1914 och slut i november 1918.

Peter Englund har inte skrivit en vanlig historiebok, där skeendet skildras uppifrån och där allt samlas i en övergripande berättelse. I denna bok återförs historien istället till sin minsta, beståndsdel: den enskilda människan och hennes erfarenheter. Det är historia, men historia på ett nytt sätt, historia av ett slag du aldrig läst förut.

"Peter Englund har skapat ett mästerverk."
Svenska Dagbladet

"En storslagen bok"
Aftonbladet

"Mästerlig tidsskildring som är omöjlig att lägga ifrån sig."
Dagens Nyheter

"Stridens Skönhet och sorg har givit mig den intensivaste läsupplevelsen på mycket länge."
Upsala Nya Tidning

"Det är helt enkelt storslagen och intensivt berörande läsning."
Borås Tidning

"Englund rules!"
Gästriklands Tidning
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bästa populärvetenskapen i vår tid
    Torsten Rehn, 31 oktober 2016

    Peter Englund är en gudabenådad berättare och samtidigt en skolad historiker. Populärvetenskap blir inte bättre än så här. Han transporterar sina läsare hundra år tillbaka i tiden och låter oss vara med i denna mänsklighetens dittills största självförvållade katastrof. Oavsett om det är hans avsikt eller ej, så måste vi påverkas av de detaljerade och personliga skildringarna av äkta människors tankar och öden till att bli pacifister. Om du tror att militärt våld någonsin är ett konstruktivt s... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Peter Englund