Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kungl Skytteanska samfundets handlingar (del 68)
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2014-03-15
Upplaga
1
Förlag
Atrium Förlag
Medarbetare
Berggren, Jenny (form)
Dimensioner
230 x 160 x 15 mm
Vikt
926 g
SAB
Gcz Agrell, Alfhild
ISBN
9789186095437

Alfhild Agrell : rebell humorist berättare

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2014-03-15
229
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På 1880-talet hyllades Alfhild Agrell (1849-1923) som en av Sveriges främsta författare. Hennes sätt att ifrågasätta kvinnors villkor och samhällets dubbelmoral grep tag i många, däribland den unga Selma Lagerlöf, men med tiden blev Agrell alltmer motarbetad av sina manliga kolleger och fann sig tystad som dramatiker. Som motdrag valde hon nya genrer och iklädde sig pseudonymer som applåderades i pressen, tills det stod klart att Agrell var den som hållit i pennan.

Denna biografi ger den första helhetsbilden av Alfhild Agrell - en framstående dramatiker tillika en av våra första kvinnliga humorister och en färgstark folklivsberättare. I och med att Agrells privata arkiv är förkommet har hon lämnat en gåta till eftervärlden: Vem var denna kvinna som med alla sina förvandlingsnummer roade Sverige och gäckade kritikerna?

Med utgångspunkt i privatbrev, sparade av vänner och kolleger, beger sig Ingeborg Nordin Hennel på spaning efter Agrell, från uppväxtåren i Härnösand till hennes uppgång och fall på Stockholms litteraturscen. I ord och bild får vi möta en svensk brytningstid och komma allt närmare både författaren och människan Alfhild Agrell.

Ingeborg Nordin Hennel (f. 1934) är professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och en av pionjärerna inom svensk kvinnolitteraturforskning. Hennes tidigare böcker behandlar bland annat teaterkonst och kvinnliga scenartister tolkade ur ett genusperspektiv. I denna populärvetenskapliga biografi återvänder hon till och fördjupar förståelsen av det fängslande författaröde som hon tidigare introducerat i "Dömd och glömd: En studie i Alfhild Agrells liv och dikt" (1981).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alfhild Agrell : rebell humorist berättare
 2. +
 3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingeborg Nordin Hennel

 • Räddad

  Alfhild Agrell, Ingeborg Nordin Hennel

  Viola lever sitt liv i skuggan av den försumlige maken Oscar och dennes hänsynslösa mor, som styr allt och alla i huset likt marionetter. När Violas relation till sonen Alf hotas, kommer det hjälp från oväntat håll och maktbalansen sätts på spel. ...

 • 1800-talets teater

  Tomas Forser, Ulla-Britta Lagerroth, Ingeborg Nordin Hennel

  Teaterns kärna och mening är det betydelseskapande mötet mellan scen och publik. Centralt i detta band står därför ett 30-tal teaterhändelser, däribland Don Juan och Friskytten , Jungfrun af Orléans och Afrikanskan , Ett dockhem och Hamlet . Samti...