Det bysantinska riket (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
432
Utgivningsdatum
2009-09-29
Upplaga
1
Förlag
Agerings Bokförlag
Översättare
Hanna Williamsson
Originaltitel
Byzantium. The Surprising Life of a Media
Dimensioner
220 x 160 x 32 mm
Vikt
820 g
SAB
K.31
ISBN
9789186119058
Det bysantinska riket (inbunden)

Det bysantinska riket

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2009-09-29

Slutsåld

När Rom efter barbarinvasionerna förvandlats till en stor bondby med betande getter på Capitolium bodde en halv miljon människor i Konstantinopel där de kunde gå på stenlagda gator och använda rinnande vatten. Filosofer, vetenskapsmän och författare arbetade i palatsbiblioteket.

Det bysantinska riket var en kulturell och ekonomisk stormakt; ett tusenårigt rike som länge utgjorde gränsen och försvaret mellan den muslimska världen och det kristna Europa. Först år 1453 blev turkarna dem för mäktiga och Bysans föll.

I Konstantinopel (nuvarande Istanbul) levde människor ett kosmopolitiskt liv som inte var så olikt vårt moderna liv. Den kända brittiska historikern Judith Herrin berättar om ett av världshistoriens stora välden på ett nytt sätt. Istället för att följa historien kronologiskt tar hon upp ett tema i taget. Vi får alltså följa byggandet av Hagia Sofia, får läsa om den civiliserande gaffeln och den fruktade grekiska elden. Vi får följa med in bakom förlåten och se den värld av eunucker, purpurfödda prinsessor och byråkrati som den bysantinska hovet utgjordes av.

Herrin skriver ledigt och medryckande med en passion för de spännande detaljerna, och på vägen får vi berättelsen om hur Bysans var med om att leda resten av Europa ut ur medeltiden och in i den moderna världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Judith Herrin