Vårt eget fel : Moralisk kausalitet som tankefigur från 00-talets klimatlarm till förmoderna syndastraffsföreställningar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2012-12-21
Upplaga
1
Förlag
Agerings Bokförlag KONKURS
Dimensioner
210 x 140 x 20 mm
Vikt
446 g
ISBN
9789186119164
Vårt eget fel : Moralisk kausalitet som tankefigur från 00-talets klimatlarm till förmoderna syndastraffsföreställningar (häftad)

Vårt eget fel : Moralisk kausalitet som tankefigur från 00-talets klimatlarm till förmoderna syndastraffsföreställningar

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2012-12-21

Slutsåld

När klimatfrågan fick sitt stora kulturella genombrott senhösten 2006 förmedlades moraliska orsaksförklaringar med stor intensitet i den svenska offentligheten. I detta påminde klimatlarmen om hur man under förmodern tid hade förklarat stora katastrofer som Guds straff för människornas synder. Vi var alla skyldiga till det som hotade oss, då som nu.

De påfallande likheterna över tid utgör utgångspunkten för historikern David Larsson Heidenblads studie Vårt eget fel. Den belyser hur moraliska orsaksförklaringar har förmedlats genom århundradena. Långa linjer tecknas mellan 00-talets klimatlarm, den förmoderna religiösa föreställningsvärlden, första världskrigets utbrott och efterkrigstidens kärnvapenhot. Den historiska överblicken möjliggör nya perspektiv på en av vår tids stora frågor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vårt eget fel : Moralisk kausalitet som tankefigur från 00-talets klimatlarm till förmoderna syndastraffsföreställningar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det är alltför vanligt att vi lakoniskt säger att...
  Gunnar Strandell, 20 december 2013

  Det är alltför vanligt att vi lakoniskt säger att historien upprepar sig.
  Boken visar att det finns viktiga nyanser som gör att det inte är så enkelt.

  Den viktigaste slutsatsen vi kan dra är att historien är förändelig och att den inte går att extrapolera in i framtiden.

  Männinskans syn på sin roll eller sin uppgift i livet och på jorden är i ständig förändring och det finns inget som talar för att det någonsin går att nå en global koncensus inom demokratin.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av David Larsson Heidenblad