Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
164
Utgivningsdatum
2010-06-01
Förlag
Glänta Produktion
Dimensioner
220 x 200 x 10 mm
Vikt
500 g
SAB
Nsaaz Scoresbysund
ISBN
9789186133160

Scoresbysundshistorier : fotografier, kartor & kolonialism

Häftad,  Svenska, 2010-06-01
209
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Genom sitt porträtt av en av jordens minsta och mest förbisedda orter lyckades hon vända upp och ned på en världsordning. Bättre sagt: hon lyckades vända världen rätt." (ur Stefan Jonssons förord)

Mitt på Grönlands ostkust ligger Scoresbysund. Platsen koloniserades 1924 av en handfull danskar och befolkades med 100 grönlänningar från Angmagssalik, däribland Pia Arkes morfar och mormor. Trakten är en av världens mest isolerade och befolkningen idag helt beroende av omvärldens insatser.

När Arke 1997 efter 35 år återvände till sin födelseort ställdes hon inför ett gåtfullt underskott på historiskt medvetande. Ortsborna talade ogärna om den första generationens vedermödor, och samhället saknade historisk dokumentation. Det fick Arke att spåra upp ortens historia - i bildarkiv, avhandlingar, dagböcker och fotoalbum; på vindar och i källare; i Köpenhamn, Paris, New York, Oslo och Stockholm. Resultatet blev Scoresbysundshistorier, en bok som i text och bild går i personlig närkamp med de skandinaviska staternas koloniala historia, men som också är fylld av kärlek till de människor som historien placerat i Europas utkant.

Arkes material kompletteras av förord och kartografiska miniessäer skrivna av Stefan Jonsson.

Pia Arke (1958-2007) var konstnär och fotograf. Hennes verk presenterades senast vid en stor retrospektiv utställning i Köpenhamn 2009, en utställning som också visades i Umeå sommaren 2010.

Stefan Jonsson är författare och lektor i estetik vid Södertörns högskola. Han har givit ut ett antal uppmärksammade essäböcker, bland annat Rapport från sopornas planet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Scoresbysundshistorier : fotografier, kartor & kolonialism
  2. +
  3. Norrsken : ljus mot mörker

De som köpt den här boken har ofta också köpt Norrsken : ljus mot mörker av Bjarke Schjødt Larsen (inbunden).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna