Motbilder : om samhällsförändring och migration på mindre orter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2014-05-12
Upplaga
1
Förlag
Länsmuseet Gävleborg
Medarbetare
Engström, Lennart (foto)
Dimensioner
270 x 210 x 12 mm
Vikt
751 g
SAB
O
ISBN
9789186169084

Motbilder : om samhällsförändring och migration på mindre orter

Häftad,  Svenska, 2014-05-12

Slutsåld

Mindre orter där industrin fungerat samhällsbyggande beskrivs ofta negativt. Invånarna sägs lida av "bruksanda" och de som "bor kvar" betraktas med skepsis. De före detta industriella miljöerna har lämnats att förfalla och blivit föremål för en slags estetisering som riskerar att rubba stolthet och självbild på orten.

I boken Motbilder - Om samhällsförändring och migration på mindre orter har Maria Vallström, docent i etnologi, och fotografen Lennart Engström försökt bereda plats för en motbild till de här stigmatiserande beskrivningarna. De har intervjuat och fotograferat människor i olika åldrar, av olika kön och med skiftande bakgrunder med en gemensam nämnare; att de bor i någon av de orter som studien omfattar; Ljusne, Hofors eller Norrsundet.

De boende har fått ge sin syn på samhällsförändringarna som skett de senaste decennierna, hur de upplever orten just nu och hur de ser på framtiden. Berättelser om sammanhållning, gemenskap och engagemang har fått ta mycket plats, men också de mörkare sidorna av livet i dessa orter. Sammantaget ger berättelserna en helt annan bild av dessa orter än vad som brukar synas i det offentliga samtalet.

Berättelserna från Ljusne, Hofors och Norrsundet har i sin tur gett upphov till flera nya idéer om utveckling av platserna, på grundval av de resurser som idag är förbisedda: förmågan till social mobilisering och därmed en möjlighet till hållbar utveckling.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Vallström