Helgum : en berättelse om spökeri, galenskap och död i en nordlig provins (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
218
Utgivningsdatum
2019-11-03
Upplaga
1
Förlag
OrdStröm förlag
Översättare
Roger Fjellström
Originaltitel
Gros-Câlin
Medarbetare
Brundell, Petter (form)
Illustratör/Fotograf
Riber Hansson
Dimensioner
210 x 148 x 13 mm
Vikt
354 g
SAB
Lz
ISBN
9789186198541
Helgum : en berättelse om spökeri, galenskap och död i en nordlig provins (häftad)

Helgum : en berättelse om spökeri, galenskap och död i en nordlig provins

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2019-11-03
139
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Augusti 1981. Författaren som ung doktor i filosofi har sökt sig från Stockholm norrut, mot gränslandet mellan samisk och rikssvensk tradition, intresserad av kontakt med en förment djupare, schamansk rationalitet. Han hamnar i Helgum, Västernorrland, hos Lars-Olof Halén, rikskänt medium och trollkarl. Vad som skulle ha varit ett kort besök blir en lång helg, under vilken Halén visar sig galen, bisarr, skrämmande. Kring honom spökar det. Kulmen är söndagsnatten, när Halén med hot och skräck försöker få honom med sig på en resa i natten. Detta misslyckas och på måndagen flyr han Haléns hus. Nära trettio år senare börjar han forska i den nu döde Haléns bakgrund. Det blottar en tragisk historia om en tidigt kränkt människa och dennes livsväg med stölder, sol-och-vårande, tvångsintagning på sinnessjukhus, dom för ett pedofilt övergrepp och återkommande misstankar om mord, bland annat på grannskapets försvunna Viola Widegren. När bilden plötsligt klarnar, följer en otrolig vecka med spökiga inslag som tycks kommentera döde Haléns läge. Är han verkligen död, eller visar spökerierna att forskaren/berättaren drabbats av hans galenskap? - En sann historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Helgum : en berättelse om spökeri, galenskap och död i en nordlig provins
 2. +
 3. Villkorlig barndom : en memoaressä

De som köpt den här boken har ofta också köpt Villkorlig barndom : en memoaressä av Roger Fjellström (häftad).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Helgum : en berättelse om spökeri, galenskap och död i en nordlig provins. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Spökerier och tokerier
  72231 72231, 6 februari 2020

  Undertecknad har aktiva ångermanländska rötter som gör sig påmind vid läsandet av denna bok. Mycket av de tokerier som författaren påstår sig ha upplevt känner jag igen från det talade språket i byarna längs de stora ångermanländska älvarna. Att sunt förnuft säger att det bara är "påhitt" spelar ingen roll - även i dagens upplysta (?) tidevarv går det inte att vifta bort, det kan ju vara sant....

  Jag läste boken med stor behållning och gläds åt att författaren på ett briljant sätt lyfter fram det underbara ångermanländska!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jan Roger Fjellström

 • Vans Comite: trasdik tat, trans diktat

  Jan Roger Fjellström

  I VANS COMITE, trasdik tat trans diktat, utvecklar författaren tre sviter ord, vilka endast med tvekan kan betecknas som dikter, i så fall udda, trasiga, ogenomtänkta, ibland sinnesförvirrade - "sviter"... är det fråga om något slags för...