Liberalismens idéhistoria : frihet och modernitet (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
510
Utgivningsdatum
2009-11-02
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Sundström, Patrik (form)
Dimensioner
220 x 145 x 35 mm
Vikt
820 g
SAB
Ocgc
ISBN
9789186203214
Liberalismens idéhistoria : frihet och modernitet (häftad)

Liberalismens idéhistoria : frihet och modernitet

(1 röst)
Häftad Svenska, 2009-11-02
255
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Liberalismens idéhistoria är ett pionjärarbete och en blivande klassiker där Svante Nycander kartlägger de moderna politiska idéernas framväxt - från Machiavelli, Hobbes och Locke till nutidens Hayek och Rawls. Den tidiga liberalismen drevs av vrede över andlig, politisk och ekonomisk ofrihet, trosfanatism, privilegier och kunglig tyranni. Den legitimerade tre revolutioner, i England 1688, i Amerika 1776 och i Frankrike 1789.

Efter år av krig, konflikter och motgångar ändrade den europeiska liberalismen karaktär och blev under 1800-talet försonande snarare än upprorisk, reformistisk och pragmatisk, med nära band till samhälls-vetenskapen. Dess inflytande var störst halvseklet före första världskriget. De centrala liberala idéerna är kontraintuitiva och uppfattas idag som självklara bara på grund av vanans makt. Ofriheten är naturlig, friheten artificiell, som civilisationen.

Svante Nycander är fil.dr och har varit chefredaktör för Dagens Nyheter.

Recensioner:
Nycanders bok är [- - -] det utan jämförelse mest kunniga, översiktliga och inträngande arbetet om de liberala idétraditionerna som skrivits på svenska. - - - Styrkan i Nycanders arbete är bredden och översikten, men framställningen bärs också upp av tankens klarhet och språkets skärpa. Särskilt imponerande är den insiktsfulla och löpande jämförelsen mellan amerikansk och centraleuropeisk liberalism.
Lennart Berntson, Svenska Dagbladet

"Den som ännu inte har bestämt sig för en julklapp till en politiker får här ett tips. Oberoende av parti."
Dalarnas Tidning

Då bokens över 500 sidor bjuder på en historisk exposé som spänner från Magna Carta på 1200-talet, via tänkare som Lock, Smith och Mill till mer nutida storheter som Ayn Rand, så går det i en kort recension som denna inte att ge en helhetspresentation. Sägas kan dock att författaren närmar sig ämnet med en sympatisk öppensinnlighet man sällan finner i liknande ansatser. Och bjuder på slutsatser som erbjuder även en idéhistoriskt någotsånär bevandrad, många aha-upplevelser.
Anders Edwardsson, Svensk Tidskrift

"Boken är ett storverk och märkligt nog det första djuplodande svenska verket om liberalismen och alla dess förgreningar."
Olle Wästberg, Frisinnad Tidskrift

"Den liberala ideologins historia är inte särskilt känd.Svante Nycander fyller därför ett stort tomrum med sin 500-sidiga bok Liberalismens idéhistoria: Frihet och modernitet.
Ingemar Andersson, Södermanlands Nyheter

"Nycander har presterat ett mästerverk."
Lennart Berntsson, BTJ

"DN:s förre chefredaktör har presterat en imponerande översikt över den liberala idéutvecklingen. Det är lärt och välformulerat."
Lennart Berntson, SvD

"Storverk om liberalismen!"
Håkan Holmberg, UNT

"Av de stora politiska ideologierna är liberalismens idéhistoria minst omskriven Svante Nycander fyller därför ett stort tomrum med sin nya bok."
Ingemar Andersson, Kyrkans Tidning
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Liberalismens idéhistoria : frihet och mo...