Glukke solbarn : från sol till Cell (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
45
Utgivningsdatum
2009-11-20
Förlag
GML-förlag
Illustratör/Fotograf
Sylvia Mård
Dimensioner
210 x 210 x 4 mm
Vikt
140 g
SAB
uUf.043
ISBN
9789186215224

Glukke solbarn : från sol till Cell

Häftad, Svenska, 2009-11-20

Slutsåld

Boken består av två delar. Först bildandet av glukos - Glukke Solbarn - i de gröna bladen (solen är hennes pappa och de gröna bladen är hennes mamma) och syre - Olle Syrgas. Det beskrivs hur viktiga dessa två är för oss människor och djur.
Del två handlar om vad som sker i kroppen när vi äter det gröna bladet. Magtarmkanalen beskrivs och upptaget i blodet. Barnet kan följa förloppet. Slutligen beskrivs skeendet i cellen där reaktionen mellan glukos och syre äger rum.
Glukke Solbarn omfamnar Olle Syrgas och den inbundna solenergin frigörs i cellen. Därmed frigörs också koldioxid - Kålle Koldioxid, som tar sig via blodet till lungan och ut i luften. Redo att bindas in i ett nytt blad - som glukos.
Bilderna i första delen är delvis i collageform. Figurerna som representerar koldioxid, glukos och syre är agerar i Sylvia Mårds detaljrika akvareller. Figurerna är komponerade så att de ska likna de verkliga molekylerna.
Kunskap om fotosyntesen bidrar till förståelsen för jordens klimatmässiga utsatthet. Det gäller allt från skövlandet av regnskog till onödig förbrukning av fossilt bränsle. Det fossila bränslet är koldioxidgömmor bildade för årmillioner sedan.
Boken med dess innehåll ger barn (och vuxna) en god kunskapsgrund att stå på. En livsviktig kunskap.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Glukke solbarn : från sol till Cell