Slöjans politik (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2010-06-10
Förlag
Tankekraft Förlag
Översättare
Sarah Clyne Sundberg
Originaltitel
The politics of the veil
Dimensioner
211 x 135 x 15 mm
Vikt
261 g
SAB
Ohe-j,Cmdd-j
ISBN
9789186273088
Slöjans politik (kartonnage)

Slöjans politik

(1 röst)
Kartonnage Svenska, 2010-06-10
219
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
År 2004 antogs i Frankrike en lag som förbjuder elever att bära "iögonfallande tecken" på religiös tillhörighet i allmänna skolor. Även om lagen gäller alla religiösa grupper, är den i första hand riktad mot muslimska flickor som bär huvudduk. Lagens anhängare betraktar slöjan som en symbol för islams oförmåga att moderniseras och hävdar att förbudet är ett sätt att försvara Frankrikes sekulära och republikanska värderingar.

I Slöjans politik levererar historikern Joan Wallach Scott en skarp kritik av detta synsätt. Utifrån en noggrann analys av de centrala teman som har strukturerat förbudsdebatten - rasism, sekularism, individualism och sexualitet - visar hon hur lagen inte har underlättat samexistensen mellan olika religiösa och kulturella grupper utan tvärtom bidragit till att skärpa dessa skiljelinjer i det franska samhället.

Scott menar att den traditionella enhetstanken inte längre är en fungerande modell för västvärldens demokratier. Istället krävs ett nytt synsätt där olikheter och mångfald accepteras som nödvändiga och värdefulla komponenter i den nationella gemenskapen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Slöjans politik
  2. +
  3. Att bli respektabel : konstruktioner av klass och kön

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att bli respektabel : konstruktioner av klass o... av Beverley Skeggs (häftad).

Köp båda 2 för 405 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Slöjans politik