Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
380
Utgivningsdatum
2011-09-05
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
160 x 231 x 30 mm
Vikt
820 g
SAB
973.90922,Kqa
ISBN
9789186297404
Familjen Kennedy : en amerikansk dynasti (inbunden)

Familjen Kennedy : en amerikansk dynasti

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-09-05

Slutsåld

Hälsning från författaren


Det finns saker som av någon anledning fastnar i minnet, som att första gången jag hörde talas om John Kennedy var sensommaren 1960. Min pappas moster som långt tidigare utvandrat till Chicago var på Sverigebesök med sin man. De berättade om det kommande presidentvalet och att de skulle rösta på någon som hette Richard Nixon. Jag var sju år och på oklar grund bestämde jag att jag var för Kennedy.

För någon som blev intresserad av USA och landets politik var Kennedy ett namn som sedan nästan alltid fanns i förgrunden. Kennedys presidentskap, skotten i Dallas och mordet på brodern Bobby kom att prägla 60-talet. Yngste brodern Ted var en politisk centralgestalt under decennier även om han inte blev president.

Men berättelsen om Kennedyfamiljen rymmer så mycket mer. Det är de fattiga invandrarna som snabbt blev rika och mäktiga men som också drabbades av svåra bakslag. Systrarna Rosemarys och Kathleens öden är mindre kända och deras tragedier är också en viktig del av Kennedysagan. Om detta och mycket mer berättar jag i min bok. Välkommen att dela en fascinerande familjehistoria med mig.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Familjen Kennedy : en amerikansk dynasti. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Författaren har på ett spännande och fängslande sätt...
    Tommy Klöfver, 15 april 2013

    Författaren har på ett spännande och fängslande sätt beskrivit familjen Kennedy. En förklarande och givande läsning om den irländska invandringen till USA, samt hur den enda amerikanska "kungafamiljen" formades till de människor vi på avstånd lärt känna.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Familjen Kennedy : en amerikansk dynasti

Övrig information

Den fängslande historien om familjen som kommit att personifiera den amerikanska drömmen!

I början av 2011 lämnade Patrick Kennedy sin plats i USA:s kongress. Därmed avslutades en politisk epok och för första gången på 65 år fanns ingen folkvald politiker från familjen Kennedy på plats i Washington. Familjen Kennedy är det närmaste en kungafamilj som republiken USA någonsin haft. Allt sedan John F Kennedys seger i presidentvalet 1960 har namnet haft en unik lyskraft, i USA och världen över. Succéer har blandats med solkiga skandaler, triumfer med tragedier.

Patrick Kennedy, John F. Kennedys farfars far, lämnade Irland under den stora svälten och anlände till Boston i april 1849. Även om han själv inte överlevde länge i det nya landet lade hans resa grunden för en amerikansk framgångssaga. Hans son blev en lokal politiker och hans sonson Joseph en lika driven som hänsynslös affärs- och finansman som på kort tid byggde upp en av USA:s stora förmögenheter.

När han själv inte kunde göra politisk karriär överförde Joseph Kennedy sina ambitioner på de tre sönerna. Hans pengar användes för att nå målet att en Kennedy skulle bli USA:s förste katolske president. Det lyckades. Men tragiken var som i ett stort drama aldrig långt borta. Äldste sonen Joe dödades i andra världskriget, president Kennedy sköts ihjäl i Dallas, tredje sonen Robert mördades i Los Angeles och dottern Kathleen omkom i en flygolycka. När Joseph Kennedy fick dödsbuden om sönerna John och Robert var han själv förlamad efter ett slaganfall.

OM FÖRFATTAREN

Lennart Pehrson har varit verksam som journalist i USA i över 25 år och har som kor-respondent rapporterat för bland annat Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Dagens Industri och Veckans Affärer. Han är bosatt i New York.