Det mest privata (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2009-09-29
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Marika Gedin
Originaltitel
La intimidad
Medarbetare
Bergmark, Victoria (form)
Dimensioner
203 x 142 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Hce
ISBN
9789186307066
Det mest privata (inbunden)

Det mest privata

Inbunden Svenska, 2009-09-29

Slutsåld

Det mest privata skildrar, med tydligt självbiografiska inslag, en flickas uppväxt i ett högborgerligt hem i Barcelona. Romanens Nuria växer upp moderlös, liksom författaren Nuria Amat som bara var två år när hennes mor dog. Fadern stänger in sig i sitt bibliotek, fyllt av katalanska poeter och sorg. Från sitt fönster har den unga Nuria utblick över en privat klinik för psykiskt sjuka och hon blir vittne till hur en kvinna tar sitt liv genom att kasta sig ut från andra våningen. Amat hävdar att alla stora författare; Kafka, Canetti, Beckett, har bott nära mentalsjukhus.

För romanens Nuria blir böckerna, läsandet, en flykt från och ett värn mot omvärlden. Litteraturen blir den galenskap genom vilken hon orkar överleva. Den blir också vägen till ett eget liv, ett eget författarskap och ett eget språk. Hon gör sig delaktig i världslitteraturen genom att skriva små lappar med sina egna oläsbara texter, som hon lägger i låneböckerna innan hon lämnar tillbaka dem till biblioteket. Hon ingår ett passionerat äktenskap med en man vid namn Pedro Páramo, huvudperson i Juan Rulfos berömda roman.

Det mest privata är en rebellisk roman. Författaren Nuria Amat slåss för att skapa en frihet för sitt privata rum och sitt skrivande, genom att utmana språket, den samtida kulturen och familjens hemligheter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Nuria Amat

  • Det lilla landet

    Nuria Amat

    Det är 1940-tal i Spanien, och Franco sitter vid makten. I Katalonien förbjuds folket tala sitt eget språk och samlar sig i ett hemligt, ljudlöst motstånd. När Nena och Baltus möts är deras kärlek omedelbar. De talar om framtiden. Ändå ekar tystna...

  • Drottning av Amerika

    Nuria Amat

    Nuria Amat som skrivit en lång rad romaner, har rönt stor uppskattning för Drottning av Amerika. Romanen har nominerats till Rómulo Gallego priset, det mest prestigefyllda i spanskspråkiga litterära världen. 2003 fick Nuria Amat Barcelona stads li...