Ordningsstörande brott (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2011-01-01
Upplaga
4
Förlag
Bruun
Originaltitel
Ordningsstörande brott
Dimensioner
245 x 165 x 30 mm
Vikt
560 g
SAB
Oeb,345
ISBN
9789186346546
Ordningsstörande brott (inbunden)

Ordningsstörande brott

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2011-01-01

Slutsåld

Ordningsstörningar - i förening med våld och skadegörelse - begås ibland av deltagare i folksamlingar. Olika persongrupper väljer att störa ordningen och ibland tillgripa våld för att protestera mot vad de upplever som orättvisor i samhället.

Regeringsformen har genomgått stora ändringar. Grundlagens stora betydelse för andra lagar klargörs. Hit hör bl a rättegångsbalken, ordningslagen och polislagen som behandlas. Även tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens betydelse i sammanhanget tas upp i ett särskilt kapitel.

Brotten i 16 kap. BrB (brottbalken) och skyddet för tjänstemän enligt 17 kap. 1-5 §§ BrB - oftast poliser - men även andra yrkesgrupper som utsätts för våld eller hot behandlas också.

Denna fjärde upplaga av boken, som är kraftigt omarbetad, tar också upp lagstiftningen om knivförbud, farliga föremål och t ex gröna lasrar som används mot poliser och andra. Vidare kan nämnas maskeringsförbud och lagen om tillträdesförbud vid idrottsevenemang. Även lagen om omhändertagande av berusade behandlas ingående.

Jur. Dr. Gösta Westerlund är lektor i straffrätt vid Handelshögskolan i Göteborg. Han har också ansvarat för straffrättsutbildningen vid Polishögskolan. I boken förenas praktiska och pedagogiska erfarenheter på en rättsvetenskaplig grund.

Avslutningsvis kommenterar jur. lic. Anette Westerlund en del allvarligare hot mot laglig ordning i 18 kap. BrB.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »