Forntida Järn - Ancient Iron (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
99
Utgivningsdatum
2012-05-29
Förlag
1 kreativt förlag
Dimensioner
290 x 197 x 6 mm
Vikt
320 g
ISBN
9789186357016
Forntida Järn - Ancient Iron (häftad)

Forntida Järn - Ancient Iron

Häftad,  Svenska, 2012-05-29
298
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken om forntida järnframställning i Skandinavien med tyngdpunkt på vikingatida järn och smide.
Författare: Catrine Tangen.

Recensioner:

"Gratulerar till en välskriven och informativ bok om blästjärnsframställning och smide. Gillar ditt personliga språk, den lättsamma stilen. Konstaterar att du och John ligger i absolut framkant när det gäller det vi brukar kalla experimentell blästjärnsframställning."
//Lars-Erik Englund, som skrivit avhandlingen "Blästbruk"

"Din bok har jag läst ut sedan länge, jag har svårt att tänka mig en bättre bok för en arkeologiskt intresserad bergsingenjör. Välskriven och framförallt entusiasmerande, det märks att du brinner för saken..."
//Thomas Lindholm

Recension i Populär Arkeologi okt-nr 2012: "Jag gissar att denna bok med ett mycket fint bildmaterial kommer att ingå i universitetens och högskolornas arkeologiska litteraturlista åtminstone för de högre studierna i arkeologi och antikens liv och samhälle."

Citat ur recension av BTJ:
"En av entusiasterna med bakgrund i modern stålindustri har beskrivit arbetet i ord och bild. Det är en personligt färgad skildring med insprängda egna kommentarer och goda råd till läsaren. Det är inte tal om annat än att författaren verkligen behärskar sitt ämne när det gäller de tekniska stegen."
//Häftepos 13103077, Lektör Ewa Bergdahl

Är du historiskt /arkeologiskt intresserad? Du arbetar kanske inom skola, turism, forntids- eller hembygdforskning, är intresserad av kulturhistoria /industrihistoria, sysslar med järnsmide eller är medlem i en vikingaförening, lajvgrupp, forskar, rentav är arkeolog?

Blästjärn: Smidbart järn av rödjord, myr- och sjömalm. Om 3000-åriga metoder att framställa järn i Skandinavien.

För dig som vill veta mer om det som grundlade välstånd ända in i våra dagar - en 3000-årig historia i Skandinavien - som redan under vikingatid gjorde dem som behärskade järnet och smidet rika!

Boken kan användas som handbok för den som t.ex. vill göra sitt eget järn av myrmalm, rödjord och sjömalm, vill veta mer om smidet under vikingatid och väl användas i utbildningar /kurser och studiecirklar!

Den ger en historisk bakgrund till järnet, en hård metall som är livsviktig för människan och är en rik dokumentation av järnframställningsförsök och arkeometallurgi i Hälltjärn medlem i Nordic Association of
Archaeological Open Air Museums.

Under vikingatid var järnframställningen så omfattande att den måste betecknas som semi-industriell. Först Helgö och sedan Birka var navet i den internationella handeln som via Sidenvägarna gav bla. silver och siden tillbaka, de exotiska varor som vikingarna i sin tur åtrådde!

Allt detta avhandlas i boken som är personligt skriven på ett underhållande och lättsamt sätt, med många bilder som stödjer och visar alla steg i den forntida järntillverkningen!

Läs mer om boken här: http://www.forntidajern.se

Bokens baksidestext:
Vikingatida järn- och smide, internationell handel via Birka och semi-industriell järnframställning är några av bokens ämnen. Den forntida järnframställningsmetod som funnits i Skandinavien i 3000 år grundlade det som senare blev hyttor och bergsmansliv. Vi vill återfå det kunnade och förstå den process som man framställde järn med i forntiden, i vår egen blästa.

En dokumentation i text och bild.
Följ med på ett äventyr till elden och hettan:
Malm i myren blir smidbart järn i smedjan!

Steg-för-steg får du se hur processen går till och ta del av den spännande historiska bakgrunden.

* Från rödjord till ugn, vidare genom primärsmidet, sekundärsmidet och slutligen den färdiga produkten

* Smidda verktyg, redskap och vapen

* Handelsvägar och den internationella handeln med Birka som mittnav

* Järnets väg över sidenvägarna och i retur: Exotiska varor för att visa ägarens rang och status tillsammans me
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forntida Järn - Ancient Iron
  2. +
  3. Hemmet, trakten, världen : arkeologi i Östergötland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hemmet, trakten, världen : arkeologi i Östergöt... av Ann-Charlott Feldt, Gunnel Mörkfors (inbunden).

Köp båda 2 för 387 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Catrine Ziddharta Tangen