Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
246
Utgivningsdatum
2010-02-17
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Leino, Nina (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Hc
ISBN
9789186369149

Udda

(22 röster)  |   Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2010-02-17
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vinnaren i Bok-SM 2009!

Första gången Martin Sander såg en amputerad kvinna var han tretton år. Sedan dess har han blivit butikschef på Systembolaget, skaffat sig ett fint radhus och flera beundrarinnor. Men han har aldrig lyckats bli av med den, fascinationen för det ofullständiga. Det pinsamma, hemliga begäret till det avhuggna. Till stumpen. Som tur är finns Internet och där finns Paula, med noll och ett halvt ben.

Paula vill helst sitta instängd i ett rum, ensam med bandinspelningar av partikelverb. Hon är definitivt inte intresserad av någon uppvaktning, hon vill bli citerad i akademiska tidskrifter och bortse från just det som ingen någonsin bortser från - hennes obefintliga ben och skeva ansikte. Hon vill inte tyckas synd om, hon vill inte svara på frågor om hur hon kör bil. Hon vill alldeles särskilt inte behöva konfronteras med påflugna lesbianer som slänger sin sexualitet över halva bordet. Det har hon sannerligen aldrig bett om.

Lelle älskar kvinnor. Hon har dem lite som andra har choklad som något gott att njuta av när andan faller på. Hon skäms inte för det. Hon skäms heller inte riktigt för att storma in på folks kontor och tala om för dem vad de själva borde göra i sängen. Skämmas är något som Lelle inte tycker är en bra idé. Men man kan verkligen fråga sig vad tre medelålders kvinnor på en kemtvätt i Sveg har med den saken att göra.

Sagt om boken:
"Det är en jättehärlig läsupplevelse ... Den driver lite med det här och så, fast det finns en grundton av allvar och man behandlar det här ämnet alldeles väldigt seriöst på sätt och vis. Alltså, det här är fullständigt trovärdiga karaktärer ... oerhört genomarbetad, söt historia"
Betyg: 4 av 5 radioapparater
Sveriges Radio, P4 Stockholm

"Det här är den bästa boken i Sverige just nu. ... Och visst är boken bra! Det är en historia med utmärkt språk och tydliga karaktärer som fångar mig redan på de första sidorna ... Jag bryr mig om de här personerna. Sara Lövestam har lyckats göra dem mänskliga och jag vill veta hur det går för dem - det är för mig ett gott betyg på en bok."
QX

"Bra driv och en grovkornig men varm humor"
Arbetarbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Udda
 2. +
 3. Tillbaka till henne

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillbaka till henne av Sara Lövestam (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Udda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressanta personer
  Per W, 1 augusti 2017

  Personerna i boken avviker alla på ett eller annat sätt från normen och det finns flera intressanta karaktärer som jag får sympati för. Till detta ska läggas att storyn helt plötsligt svänger på oväntat sätt. Boken handlar väl i grund och botten om vem som är normal eller inte.
  Boken är lite UDDA och för mig är det ett gott betyg för en bok. Att böcker sticker lite utanför normen känns bra. Rekommenderas.

 2. Smakar mer
  Anni, 19 augusti 2015

  Den provocerande titeln tar författarinnan udden av i sin berättelse där karaktärerna skildras trovärdigt med värme och insikt. Sara Lövestam låter läsaren komma nära sina huvudpersoner på ett sätt att man inte vill släppa dem när boken är utläst. Man blir inte mätt, utan hungrig på att läsa mera.

 3. Vem är normal?
  ujh, 17 augusti 2015

  Alla som arbetar i skolan med barn och ungdomar borde läsa denna bok! Och sen fundera över sin egen människosyn. Så bra, Sara Lövestam!

 4. Bra debut
  bonadea, 23 juli 2014

  En bra debut , mycket trovärdiga karaktärerna. Modigt att skriva om ett ämne som kan anses provocerande av många , men verkligheten består ofta av udda och långt ifrån perfekta människor. Martin tänder på udda och skeva kvinnor, är han pervers eller ser han under ytan och kan se det vackra i Paula . Paula saknar ben och hennes ansikte är lite snett , hon är högutbildad och vägrar se sig själv som offer. Laila är lesbisk , ofta provocerande med sina uttalanden, hon älskar kvinnor och krossar hjärtan utan eftertanke .

 5. Udda?
  S.L, 20 mars 2014

  Första boken av Sara Lövestam, och vilken debut! Här får du läsa något du antagligen aldrig läst förut. Jag fångades in efter första sidan (och den är ju bara en halv sida). Låg och läste alldeles för länge på kvällen, så det blev natt. Trots att det inte blev många timmars sömn på natten så vaknade jag pigg när klockradion började skvala. Energin från boken gjorde att jag studsade upp (okej, liten överdrift). Men läs boken! Och sen de andra av Sara Lövestam.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Sara Lövestam