Sötaste Klara (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2011-04-12
Förlag
Alvina förlag och produktion AB
Dimensioner
190 x 125 x 10 mm
Vikt
200 g
SAB
uHce
ISBN
9789186391072
Sötaste Klara (häftad)

Sötaste Klara

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2011-04-12

Slutsåld

Klara, 14 år, blir dödligt förälskad i en person som hon träffat på nätet. Hon går helt upp i de nya känslorna. Pirret, värmen, lyckoruset. Plötsligt har hon inte tid att äta, inte tid att läsa, hon köper nya kläder och fixar med håret. Den 48:e dagen åker hon äntligen för att träffa Marcus i Stockholm. Men något går fel. Något går helt åt H-E...

När det visar sig att Marcus inte riktigt är den han utgett sig för att vara förstår hon att hundratals andra tjejer också blivit lurade. Det blir rättegång och för Klara är allt skit samma. Men några personer som bryr sig, hjälper henne att hitta kraften och modet att gå vidare.

Berättelsen om Klara har sitt ursprung i en journalistisk idé. Författaren Sofia French intervjuade ett antal personer som arbetar med problemet med så kallad grooming - dvs. vuxna som i sexuellt syfte tar kontakt med barn. Bland andra träffade hon Vivika Lebsund som var målsägarbiträde i målet mot den s.k. HIV-mannen Christer Aggett och två av tjejerna som vittnade mot densamme.

Syftet med intervjuerna var att lyfta fram tjejernas berättelse, och försöka förstå hur något sådant här kan hända. Hur går det till när de här känslorna uppstår? Vad är det som får oss att blunda för varningstecken när vi blir förälskade, vad är det som får oss att knyta an så starkt till någon vi aldrig träffat?

I Sötaste Klara återges dessa erfarenheter i en litterär form. Händelser och personer i boken är alltså helt och hållet fiktiva. Boken om Klara är ett försök att nyansera det virrvarr av känslor, sammanhang och mekanismer som Sofia French fått ta del av i intervjuerna. Det svåraste av allt verkar vara: skammen. Skammen i att ha blivit lurad.

Kanske kan Klaras berättelse förta en del av skammen? Ingjuta mod i de som varit med om något liknande? Mod att anmäla. Mod att be om hjälp. Mod att förlåta och våga närhet trots allt.
Miljömärkt med Svanen och FSC.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sötaste Klara. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt bra bok. I Sötaste Klara förstår man hur...
  Fanny Lundström, 4 augusti 2013

  Otroligt bra bok.

  I Sötaste Klara förstår man hur det kan gå om man träffar någon via nätet, värre om man är ensam.
  Så fort jag börjat läsa den var jag fast.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sofia French

 • På jakt efter Mr Kim i Seoul

  Sofia French

  Är det här en adoptionsbok? Javisst, men framför allt tror jag att boken är ett personligt vittnesbörd om en uppväxt och ett vuxenblivande, en berättelse om de olika - mentala och bokstavliga - resor det innebär. På jakt efter Mr Kim i Seoul utspe...

Bloggat om Sötaste Klara