Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
40
Utgivningsdatum
2013-01-24
Upplaga
1
Förlag
Alvina förlag och produktion AB
Översättare
Olov Hyllienmark
Originaltitel
L'autobus di Rosa
Illustratör/Fotograf
Maurizio A C Quarello
Dimensioner
245 x 162 x 10 mm
Vikt
304 g
SAB
uKqa.55,uOhe-qa:k.55,uLz Parks, Rosa
ISBN
9789186391157

Rosas buss

(5 röster)  |   Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-01-24

Slutsåld

Med sitt mod, sin beslutsamhet och sin vägran att acceptera orättvisor ändrade Rosa Parks historiens gång. En torsdagskväll i december 1955 i Alabama, USA vägrade hon lämna sin plats i bussen till en vit passagerare. Det blev startpunkten för en 381 dagar lång busstrejk, bildandet av den amerikanska medborgarrättsrörelsen och så småningom förändringar i den rådande diskrimineringslagstiftningen.

I den illustrerade barnboken "Rosas buss" får vi följa med när Bens morfar vill ta med sitt barnbarn på en resa för att visa honom något mycket speciellt. Men när de kommer till ett museum och går fram till en buss, börjar Ben undra om morfar håller på att bli tokig. En gammal buss? Vad är det för speciellt med den? Men så börjar den gamle mannen berätta om en tid när rasism och diskriminering var en självklar del av vardagen, och om en kvinna som bestämde sig för att inte längre acceptera det. En kvinna som med tyst styrka stod emot trycket från sin omgivning. En kvinna som hade modet att säga "NEJ!".

Rosa Parks föddes den 4 februari 1913, och som en hyllning till henne på 100-årsdagen ger Alvina förlag nu ut "Rosas buss". En berättelse om rasism, rädsla och om hur civilkurage kan förändra världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Rosas buss. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bilderbok
  Marie-Louise Engstrand, 13 februari 2014

  Helt enkelt fantastisk liten bok med det största innehåll om en tid som inte är så långt bort och ett superviktigt ämne.

 2. gav den till ett barnbarn. Behöver nog lite mer...
  Gun Gustafsson, 8 januari 2014

  gav den till ett barnbarn. Behöver nog lite mer bakgrundskunskaper. Bra bok, angelägen och ligger alltid i tiden. Blev mer aktuell efter Mandelas död, nya diskussioner startade.

 3. Mycket bra bok! Jag läste högt för 20 femtonåringar,...
  Annica Hydén, 10 oktober 2013

  Mycket bra bok! Jag läste högt för 20 femtonåringar, de älskade boken och ville se bilderna om igen. Det är ett riktigt bra betyg!

 4. Vackert illustrerad bok med ett viktigt budskap. Den...
  Amandah, 15 maj 2013

  Vackert illustrerad bok med ett viktigt budskap. Den var ganska svårläst för en 8-åring i och med att texten innehöll många svåra ord och engelska namn. Samtidigt är det en bok som vuxna bör läsa tillsammans med sitt barn, så att man kan förklara och diskutera innehållet.

 5. En väldigt bra bok som dessutom kan ligga till grund...
  Ulrika Strehlenert, 17 april 2013

  En väldigt bra bok som dessutom kan ligga till grund för ett samtal i skolan om rasism och alla människors lika värde. Gav den till mitt barnbarn på hans 8-årsdag. Han sa att han tyckte den var bra, men jag misstänker att han behöver ett samtal med sina föräldrar när han läser den.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Fabrizio Silei

 • Rosa's Bus

  Fabrizio Silei

 • Der Bus von Rosa Parks

  Fabrizio Silei

  Ben ist enttäuscht, als sein Großvater ihm im Museum nur einen alten Bus zeigen will. Doch dann lauscht er gebannt der Geschichte von Rosa Parks: Im Jahr 1955 hat nämlich sein Großvater in genau diesem Bus neben Rosa Parks gesessen, als sie sich w...