Påfågelns skugga: en iransk verklighet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2016-05-22
Upplaga
1
Förlag
bookLund förlag
Dimensioner
210 x 143 x 27 mm
Vikt
430 g
ISBN
9789186420970

Påfågelns skugga: en iransk verklighet

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-05-22
200
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den iranska påfågelstronen med rötter i tidigt 1600-tal störtades i januari 1979. Shahen Riza Pahlavi och hans drottning Farah Diba tvingades hastigt fly landet. I kampen för ett rättvisare och mindre auktoritärt samhälle deltog en ung man i de revolutionära aktionerna.
Påfågelns skugga är hans skildring från tidig barndom i Tehrans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam.
Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag inom den revolutionära rörelsen och utses till närmsta livvakt åt den från exilen hemvändande ayatollah Khomeini. En flicka med familj från den absoluta överklassen blir hans käresta och tillsammans planerar de en framtid. Men den revolutionära utvecklingen leder till att de ungas kärlek slutar i våldsam tragedi.
Besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till kontakter med den nya oppositionen. På Khomeinis initiativ hamnar han i det beryktade Evinfängelset och blir under ett par år utsatt för ständig och brutal tortyr.
Efter frigivning lyckas han med hjälp av människosmugglare fly till Turkiet. I Istanbul sover han i skydd av parkbänkar, livnär sig på bakgårdarnas sopor. och i djupaste misär. Med hjälp av en prostituerad lyckas han överleva och hamnar slutligen i Sverige.

Påfågelns skugga är en ögonvittnesbild och samtidigt en kärleksskildring av en folklig resning som havererade och där historiska vingslag ständigt är närvarande i den fortsatta kampen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Påfågelns skugga: en iransk verklighet
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 279 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Påfågelns skugga: en iransk verklighet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. en Iransk verklighet på riktigt
  Berthil, 30 augusti 2018

  Efter att jag rest 2252 km med buss i Iran 2016 var det intressant att få läsa hur regimskiftet gick till 1979/80

  Vissa kapitel var hemska att läsa, men verkligheten är ibland hemsk.

  Ibland trodde man att det var en roman, kunde författaren vara aktiv på båda sidor.
  Men så var det tydligen, men så blev det också en livslång kamp att klara livet även i väst.

  Lättläst, trots allt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av David M Perser

 • Om ingen skjuter mina vingar

  David M Perser, Gunnar Lundin

  örfattarens uppväxt i Iran under 1970-talet präglades av en tillvaro i konflikt mellan rättrogen islam och liberal kristen- dom. Utifrån de två polerna tvingades han söka egna vägar för att utvecklas, finna balans i tillvaron och skapa e...

 • Jag hatar skolan! : liten hjälpreda vid kulturkrockar i skolan

  David M Perser

  Bland flyktingar, asylsökande och anhöriginvandrare har flertalet individer oftast bristfälliga eller inga kunskaper om hur den västerländska tillvaron fungerar. Än mindre har man någon insikt om det specifika samhället och dess kultur. Olika kult...