Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
142
Utgivningsdatum
2010-05-11
Förlag
Ersatz
Dimensioner
197 x 133 x 20 mm
Vikt
360 g
SAB
Oc
ISBN
9789186437152

Tankar om politik

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2010-05-11
159
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Förre skol- och kulturminister Bengt Göransson reflekterar över politiska tendenser i samtiden. Med skarp penna och klar blick skärskådar han »butikssamhället«, den nya politikerrollen samt diskuterar såväl demokrati- som frihets- och medborgarbegreppet. Boken är inte en partsinlaga, utan uppmanar till eftertanke och nyansering i ett medialt klimat som ställer allt högre krav på politikern och medborgaren.

Ur Bengt Göranssons förord:
»Som kritisk betraktare känner jag mig fri. Jag är ingen doktor, den som vet precis hur hela samhället ska organiseras. Jag är fortsatt starkt kritisk mot personer och grupper som har den totala och slutliga lösningen i beredskap. De undertecknar hellre en ärorik reservation än stöder en möjlig kompromiss. Jag hoppas att en eller annan gång kunna förmå den som har att fatta beslut att tänka en stund till och att nyansera beslutet. Det är farligt om beslutspotens får ersätta tankeverksamhet. Tänkandet - och det egna skrivandet - är förutsättningen för varje ledarskap. I själva verket tror jag att just det oberoende i förhållande till beslutsapparaterna som jag haft under snart tjugo år har givit mig tillgång till en större arena än jag annars skulle ha haft. Jag kan säga och skriva vad jag vill eftersom ingen behöver bry sig om det!«

Bengt Göransson är en av landets mest respekterade politiker och har en lång gärning bakom sig som bland annat socialdemokratisk skol- och kulturminister 1982-91. Han är numera verksam som engagerad folkbildare och samhällsdebattör. År 2010 innehar han gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Göransson