Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2011-09-22
Upplaga
1
Förlag
Anomar Förlag
Medarbetare
Raunegger, Mia (form)
Dimensioner
230 x 160 x 25 mm
Vikt
620 g
SAB
Gcz Fransson, Ramona,Lz Fransson, Ramona,839.7374
ISBN
9789186465087

Ändhållplats Sverige

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-22
159
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Ändhållplats Sverige är en självbiografi och faktabok av Ramona Fransson. Boken är indelad i tre delar och börjar med berättelsen om fadern som var av judisk börd, född i Warszawa 1916. Del två handlar om hur modern född katolik i Rostock 1933 upplevde andra världskriget och flydde till Sverige, där de senare möttes. Del tre berättar om den brutala uppväxten med både fysisk och psykisk misshandel från fadern sida.

När Ramona fyllde åtta år började faderns bäste vän, ryssen Vasilij, utsätta henne upprepade gånger för sexuella övergrepp och än idag är det ett frågetecken hur detta kunde ske, då fadern alltid var hemma när det hände.

Till slut blev livet outhärdligt och vid femton års ålder flydde Ramona hemmet.

Det här är en rak och tuff berättelse om utanförskapet i dåtidens Sverige, och dessvärre har det fortfarande i mångt och mycket inte förbättrats för barn till föräldrar som flyr krigets fasor.

Under många år vågade inte Ramona ställa frågan: Vad hände egentligen i vår familj? Till slut bröt hon samman och hamnade hos en psykolog. Först då orkade hon ta tag i den mörka delen av hennes liv. Ungefär samtidigt, 1997, öppnade Säpo upp sina arkiv och Ramona beställde på vinst och förlust akterna om Josef Dancyger, som avled 1979 utan att ha berättat något om sitt liv för sin dotter.

Till sin förvåning fick hon svar att det fanns mängder med dokument från Justitiedepartementet och Utlänningskommissionen, förutom Säpo. I ett av alla förhör med Josef ställde tjänstemannen frågan:

Hur upplevde ni lägret?

Josef svarade: Det orkar jag inte berätta. Det skulle bli en hel bok!

När Ramona läste den meningen bestämde hon sig för att skriva Ändhållplats Sverige .

Inte förrän i februari 2010 fick Ramona den sista pusselbiten och detta tack vare Mosaiska församlingens Riksarkiv i Stockholm. Där fanns 207 dokument, från 1953 fram till 1968, som rätade ut de sista frågetecknen och boken kunde äntligen skrivas klart.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ändhållplats Sverige
 2. +
 3. SIGNERAD - Hej jag har CP!

De som köpt den här boken har ofta också köpt SIGNERAD - Hej jag har CP! av Jenny Larsson, Emma Barrstrand (kartonnage).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ändhållplats Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag har läst flera böcker tidigare av Ramona Fransson....
  Britt-Marie Kullin, 14 april 2013

  Jag har läst flera böcker tidigare av Ramona Fransson. Flera kriminalromaner, och också en dokumentär bok, Älskling, vi blir inte med barn, som jag länkar till här.

  Den här boken, Ändhållplats Sverige, var en välskriven och mycket detaljerad bok om Ramonas uppväxt och ursprung.

  Boken var intressant, men kanske lite väl detaljerad ibland för min smak.

 2. En tragisk sann berättelse av Ramona Fransson
  Kristina Simar, 13 januari 2012

  En mycket intressant men också en obehaglig sann berättelse om Ramona Franssons uppväxt. Läsarna får följa hur hennes föräldrar flydde från andra världskriget och hamnade i Borås, Sverige. Hur de träffades och när Ramona föddes. Ramona skriver med stor inlevelse om sin svåra barndom. Hur hon blev psykiskt- och fysiskt misshandlad av sin far och hur detta har påverkat henne. Hon berättar hur jobbigt det kunde vara i skolan. Ramona gestaltar både karaktärer och miljöer suveränt och jag kände st... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ramona Fransson