Striden må fortgå : en roman om kärlek och syndikalism (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2023-09-01
Upplaga
1
Förlag
Federativs förlag
Medarbetare
Eriksson, Ludvig (form)
Dimensioner
210 x 135 x 24 mm
Vikt
910 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789186474843
Striden må fortgå : en roman om kärlek och syndikalism (inbunden)

Striden må fortgå : en roman om kärlek och syndikalism

Inbunden,  Svenska, 2023-09-01
242
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Striden må fortgå : en roman om kärlek och syndikalism Kan levereras innan julafton
1910. Bomhus, öster om Gävle. På Emilias servering samlas arbetskarlarna från den nya sulfitfabriken. En ung man, Paul, sticker ut bland de andra. Snart blir de två ett par, trots att Paul är tydlig med att för honom kommer den fackliga kampen främst. Inte familjeliv.

Vardagen är en kamp: tiotimmarsdagar på fabriken, hotande svartlistning och arbetslöshet, oro för tuberkulos och vräkning. Men här finns också kärlek, lust och solidaritet.

Emilia hoppas på allmän rösträtt och arbetarmajoritet i riksdagen. Paul, däremot, är en del av den växande folkrörelse som tror på mer långtgående demokrati och jämlikhet. År 1913 är han med och grundar Bomhus lokala samorganisation av SAC Syndikalisterna. Fackföreningen växer snabbt. Kampen mot Korsnäsbolaget är ihärdig.

Det unga paret börjar sitt liv tillsammans under ett omvälvande decennium. Krig bryter ut i Europa och nöden breder ut sig. Snart präglas livet av antimilitaristisk massmobilisering och hungeruppror. Ska det sluta med allmän rösträtt och reformer, eller med revolution och inbördeskrig som i Ryssland och Finland?

Den här romanen är baserad på verkliga personer och händelser. Vi följer Paul och Emilia fram till riksdagsvalet 1921, i ett Sverige som är både avlägset och mycket nära.

Gun Hedlund är aktiv som författare och skrivpedagog i Örebro. Hon var före sin pensionering docent i statskunskap vid Örebro universitet med fokus på kön, makt och politik. Hennes skönlitterära debut var novellsamlingen Möten. Pilgrimsvandringen och andra berättelser (Ekström & Garay 2020). I Striden må fortgå. En roman om kärlek och syndikalism (Federativs förlag 2023) skildrar hon sin farmors och farfars liv under det omvälvande och revolutionära 1910-talet. Boken blandar historiska fakta med fiktiva inslag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Striden må fortgå : en roman om kärlek och syndikalism
 2. +
 3. Insnöade till jul

De som köpt den här boken har ofta också köpt Insnöade till jul av Sarah Morgan (inbunden).

Köp båda 2 för 411 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gun Hedlund

 • Möten : pilgrimsvandringen och andra berättelser

  Gun Hedlund

  Som en klo hugger den välbekanta plågan tag i bröstkorgen, vaktposten är borta, i tystnaden rämnar det skydd han mödosamt byggt upp. Märkligt nog blir han inte rädd. I pilgrimsvandringens tystnad kan Manuel inte fly sin sorg. Han skyddar en kvinna...

 • Governance på svenska

  Stig Montin, Gun Hedlund

  I internationell forskning om statlig styrning talas det ofta om en förändring "from government to governance". På svenska kan det uttryckas som "från centralstyrning till interaktiv samhällsstyrning". I allmänna ordalag handla...