Den röda soffan (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
132
Utgivningsdatum
2010-08-15
Upplaga
1
Förlag
Sekwa Förlag
Översättare
Marianne Tufvesson
Originaltitel
Le canapé rouge
Medarbetare
Holmqvist, Niclas (form)
Dimensioner
177 x 110 x 7 mm
Vikt
83 g
SAB
Hce
ISBN
9789186480066
Den röda soffan (pocket)

Den röda soffan

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2010-08-15
59
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Anne har inte hört av sin gamla kärlek Gyl på veckor. Han har flyttat till en liten by vid Bajkalsjön för att leva enligt sin ungdoms ideal. När hans brev upphör att komma blir Anne orolig och tar transsibiriska järnvägen för att söka upp honom.
Under resans gång återvänder hon ständigt i tanken till Clémence, den gamla damen i grannvåningen i Paris. Hon sitter nog i sin röda soffa och väntar otåligt på att få höra mer om kvinnorättskämpen Olympe de Gouges, stråtrövaren Marion du Faouët och framför allt om journalisten Milena Jesenská som simmade över floden Moldau för att träffa sin älskade. Anne brukar läsa högt för Clémence om dessa starka och rebelliska kvinnors livsöden och de har utvecklat en innerlig vänskap.
Ju närmare Anne kommer Gyl, desto mindre viktigt blir det för henne att återse honom. Genom möten på tåget och på stationerna, landskapen som sveper förbi och böckerna hon läser släpps hennes tankar fria. Hon finner något annat än det som förde henne ut på resan: meningen med att fortsätta trots förlorad kärlek, misslyckade revolutioner och tidens gång.

Michèle Lesbre (f 1947) bor i Paris och arbetade tidigare som förskollärare. Hon debuterade som författare 1991. Den röda soffan släpptes 2007 och var hennes tionde bok. Den fanns med bland finalisterna till Goncourtpriset 2007.

"... ett litet, lågmält mästerverk."/Lyrans Noblesser

"Den röda soffan är [...] en poetisk berättelse, laddad med nostalgi."/Marianne Jeffmar, SvD

"[E]n behaglig och milt tempererad roman... [Den] har en drömsk, långsam atmosfär, som passar väl ihop med det vemodiga temat..."/Bloggaren Bernur

"En tunn bok men inte så smal."/Cecilia Ericstam, P4

"En liten bok full av tänkvärda idéer om livet, resan, kärleken och inte minst om den nödvändiga utopin om en bättre värld."/Hufvudstadsbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den röda soffan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. "Den röda soffan" handlar inte så mycket om den röda...
    Ayla, 13 maj 2013

    "Den röda soffan" handlar inte så mycket om den röda soffan, utan om en yttre och inre resa för två kvinnor. Intressant, men det är så mycket mer jag skulle vilja veta om huvudpersonerna - men det får jag inte. Man får använda sin egen fantasi för det.

  2. En mycket speciell bok som har en varm ton om vänskap...
    Susanne, 13 april 2013

    En mycket speciell bok som har en varm ton om vänskap mellan generationerna som berör! Handlingen hoppar dock lite väl mycket i tid och mellan de olika personerna i boken.

Visa alla 2 recensioner